Výsledky súťaže majú byť do konca roka

26.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto vypíše architektonickú súťaž na zhotovenie novej podoby Starého mosta. Súťaž sa uskutoční v spolupráci s Komorou architektov v priebehu nasledujúcich štyroch mesiacov.

Podľa primátora Andreja Ďurkovského (KDH), architektonická súťaž nasleduje po diskusii na odbornej úrovni medzi architektmi a inžiniermi, ale aj po diskusii o reakciách občanov. Mesto má podľa neho dostatok financií, aby sa súťaž mohla uskutočniť a predpokladá, že bude stáť milión korún. Pripustil, že nová okolnosť spôsobí meškanie celého projektu približne o štyri mesiace. Projektanta, spoločnosť Alfa 04 preto požiadal, aby zatiaľ presunul projektové kapacity na územie Petržalky.

Podľa primátora ide síce o novú súťaž, ale iba o architektonickú - projektant zostáva. „My teraz hovoríme len o vzhľade Starého mosta, to znamená o architektúre,“ uviedol. Informoval ďalej, že technické podmienky týkajúce sa napríklad dopravného riešenia zostávajú a nemenia sa. Nové návrhy má posudzovať odborná komisia na základe spolupráce s Komorou architektov i Spolkom architektov Slovenska.

On sám chce do komisie navrhnúť aj jedného alebo dvoch zahraničných odborníkov. Konštatoval, že nové návrhy budú prezentovať verejnosti. „Viem si predstaviť, že do konca tohto roka by sme celú súťaž aj s výsledkami vedeli zvládnuť,“ uviedol primátor. Podľa neho každé meškanie a odsúvanie znamená zvyšovanie materiálnej ceny a mesto nemá na rekonštrukciu viac peňazí ako prezentovalo doteraz (1 - 1,2 miliardy korún).

Andrej Ďurkovský k vypísaniu architektonickej súťaže na Starý most uviedol, že pokiaľ zo súťaže vzíde lepší a realizovateľný návrh, mesto ho prijme. Ak by sa v súťaži objavil aj zaujímavý futuristický návrh, mohlo by sa s ním pracovať do budúcnosti pri diskusii o ďalšom moste cez Dunaj.

Podľa neho meškanie projektu môže spôsobiť aj to, že nová električková trať cez Dunaj sa začne stavať najskôr z petržalskej strany a súčasne sa bude rekonštruovať Starý most. „Viem si to predstaviť,“ uviedol primátor. Dodal, že všetko vyplynie z plánu organizácie výstavby.

(rob)
Páčil sa vám článok?