Starý most začnú rekonštruovať koncom roka 2009

22.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Starý most v Bratislave by sa mohol začať rekonštruovať v druhej polovici alebo koncom budúceho roka. Uviedol to dnes na brífingu primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský. Podľa neho je totiž životnosť mosta obmedzená, preto by sa malo s rekonštrukčnými prácami začať čo najskôr.

Primátor tiež priznal, že električka do Petržalky by mala premávať o rok neskôr, ako magistrát avizoval, teda až v roku 2011. Primátor opäť nevedel povedať presnú sumu, ktorú zaplatí magistrát za rekonštrukciu Starého mosta. "Čísla sa pohybujú okolo miliardy korún (33 193 919 €), plus-mínus niekoľko sto miliónov korún. Pre mňa so škrípajúcimi zubami je prijateľný variant 1,1 miliardy korún (36 513 311 €)," povedal Ďurkovský.

Peniaze na rekonštrukciu pôjdu z mestského rozpočtu, mesto sa však bude snažiť získať časť nákladov aj z EÚ. Podľa projektanta spoločnosti Alfa 04 Miroslava Maťaščíka by jednou z najdrahších položiek malo byť vybudovanie zjazdov z mosta. V Petržalke sa plánuje vybudovanie troch estakád. Estakádami by sa mala premostiť diaľnica i železnica, uvažuje sa aj o premostení Bosákovej ulice.

Starý most stavali v rokoch 1889 - 1890. Pôvodne niesol názov Most Františka Jozefa. Po 1. svetovej vojne ho premenovali na Štefánikov most. Ten nemecké vojská v roku 1945 vyhodili do vzduchu. Na starých pilieroch bol vybudovaný nový most, ktorý dostal názov Most Červenej armády. Cez Starý most by mala o niekoľko rokov premávať rýchlodrážna električka, podmienkou je však jeho kompletná a komplexná rekonštrukcia.

Po rekonštrukcii by po moste mali premávať okrem električky aj automobily, jeho súčasťou budú aj chodníky pre peších a cyklistov. Mostovku budú musieť zdvihnúť, pretože súčasná výška už nezodpovedá platným normám, most sa takmer dvojnásobne rozšíri na 33 metrov. V súčasnosti sú piliere mosta od seba vzdialené 84 metrov, po rekonštrukcii to bude okolo 150 metrov. Most má dnes štyri piliere, po rekonštrukcii budú tri, ktoré budú spevnené a podbetónované.

(sita)

Páčil sa vám článok?