Mesto chce čím skôr rekonštruovať Starý most

16.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Ambíciou mesta Bratislava je čo najskôr začať s rekonštrukciou Starého mosta, pretože jeho životnosť sa neodhaduje na dlhý čas. Mesto chce realizovať taký návrh, s ktorým bude stotožnených čo najviac Bratislavčanov a bude ho možné uskutočniť v rámci finančných možností.

V reakcii na stanovisko Slovenskej komory architektov o hlasovaní o budúcej podobe bratislavského Starého mosta to dnes uviedla Katarína Uhrinová z Kancelárie primátora hlavného mesta SR Bratislavy.

"Názory architektov, ich odborné rady a skúsenosti si vysoko vážime. Architektonická súťaž ale nemusí vždy byť riešením a priniesť iba pozitívne výsledky. To sa stalo aj v prípade riešenia lokality Podhradia - Vydrice. Proti víťaznému návrhu sa vtedy ohradilo viacero občianskych združení aj jednotlivcov, ktorí ho zamietli," vysvetlila Uhrinová.

Informovala, že mesto spolu s primátorom Andrejom Ďurkovským prikladajú veľký význam názoru občanov na riešenie rekonštrukcie Starého mosta. "Číslo vyše 21.000 hlasujúcich, ktorí sa dodnes vyjadrili k predloženým variantom riešenia, je pre nás rozhodujúce," konštatovala.

Tri návrhy riešenia rekonštrukcie Starého mosta na internetovej stránke mesta, ku ktorým sa vyjadruje verejnosť, sú projektom víťazného konzorcia dodávateľských spoločností. Konzorcium zvíťazilo vo verejnej medzinárodnej súťaži na obstarávanie nosného systému mestskej dopravy, ktorú mesto vyhlásilo v júli 2007, uzavrela Uhrinová.

Bratislavský Starý most cez Dunaj očakáva rozsiahla rekonštrukcia približne za miliardu Sk (33,19 milióna eur). Ako v júli informoval primátor Andrej Ďurkovský, zachovanie konštrukcie mosta podľa pôvodných úvah nebude možné, pretože mesto muselo zohľadniť požiadavky Dunajskej komisie pre lodnú dopravu. Hlasovanie verejnosti o návrhoch riešenia rekonštrukcie sa začalo 9. júla a potrvá do 21. júla 2008 do 24. hodiny.

(tasr)

Páčil sa vám článok?