Šesťdesiat autobusov pre Bratislavu dodá opäť SOR

15.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Česká spoločnosť SOR Libchavy vyhrala verejnú súťaž na dodávku 60 nízkopodlažných autobusov pre Dopravný podnik Bratislava, a.s. Pre Bratislavské noviny to povedal generálny riaditeľ podniku Róbert Kadnár.

Ide podľa neho o šesťdesiat jedenásťmetrových autobusov SOR BN 10,5 v celkovej hodnote 270 miliónov korún. Jeden autobus stojí necelých 5 miliónov korún. Dopravca nimi bude do roku 2011 na vybraných linkách postupne nahrádzať dvanásťmetrové autobusy tam, kde to kapacita umožní. Tento rok chce spoločnosť získať z celkovej dodávky osem kusov. Časť pôjde na prímestské linky (v rámci Bratislavskej integrovanej dopravy) a časť pre potreby autoškoly, ktorej vozový park je už mimoriadne zastaraný.

V službách bratislavského dopravného podniku už jazdia autobusy SOR. Ide o 9,5-metrové vozidlá, ktoré jazdia najmä do okrajových častí mesta. Dopravný podnik má asi 33 krátkych autobusov, tzv. midibusov SOR B 9,5 a osemnásť nových nízkopodlažných SOR BN 9,5. V hlavnom meste začali autobusy SOR premávať v roku 1999, nízkopodlažné SOR BN tu jazdia od roku 2007.

Dopravný podnik Bratislava odmieta tvrdenie, že víťaz súťaže bol vopred jasný. Spoločnosť SOR totiž patrí finančnej skupine J&T, ktorá patrí v Bratislave k najväčším stavebníkom a v uplynulých rokoch priamo alebo sprostredkovane kúpila výhodne od mesta viaceré pozemky.

Generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava, a.s., Róbert Kadnár (SDKÚ-DS) tvrdí, že nevie, ako vznikla fáma, že uprednostňujú konkrétneho výrobcu. Niekto si to podľa neho možno vydedukoval z toho, že testovali nový kĺbový autobus SOR. Pripomenul, že dopravca testoval aj Irisbus, Tedom či Mercedes.

Do 31. decembra 2007 mal DPB, a.s., so spoločnosťou SOR rámcovú zmluvu, ktorú uzavrelo ešte bývalé vedenie dopravného podniku. „Sme ich autorizovaným servisom, pretože autobusmi tejto značky disponujú viacerí dopravcovia v regióne a pre nás je výhodné realizovať ho vo vlastnej kapacite, ktorú môžeme predávať do externého prostredia,“ dodal R. Kadnár.

Mestský nízkopodlažný autobus SOR BN 10,5 je dvojnápravový trojdverový autobus s dĺžkou 10 730 mm. Má priestor pre detský kočík alebo invalidný vozík. Prepravná kapacita je 87, z nich je tridsať na sedenie.

(rob)

Páčil sa vám článok?