MHD prechádza od júla na letný grafikon

27.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mestská hromadná doprava prechádza, tak ako po iné roky, na letný grafikon. Frekvencia spojov sa preto zníži približne o polovicu. Cestujúci budú počas leta najviac obmedzení na Záhradníckej ulici, ktorú začína mesto rozširovať.

Rozširovanie Záhradníckej ulice a výmena koľajiska navyše aj na Miletičovej ulici spôsobí, že cestujúci budú prevážaní po okolitých uliciach autobusmi. Výluka potrvá celé leto a dopravca v týchto dňoch oznamuje plán náhradných liniek a trás, ktoré budú k dispozícii.

Možnosť začatia rekonštrukcie, a tým aj uzatvorenia električkového tunela pod Hradom už od letných prázdnin pravdepodobne nevyjde. Podľa vyjadrenia z dopravného podniku, aby sa to stihlo, musel by dopravca urýchlene dostať stavebné povolenie. Najpravdepodobnejší termín začiatku prác na obnove tunela je jeseň tohto roka. Počas úplnej výluky MHD v tuneli budú električky jazdiť po dunajskom nábreží a rekonštrukcia by mala trvať približne šesť mesiacov.

Dopravný podnik predkladá na mestské zastupiteľstvo, ktoré bude 3. júla, návrh na schválenie úveru, ktorého prostredníctvom bude možné urobiť veľký nákup kĺbových autobusov pre potreby mestskej hromadnej dopravy. Dopravca by chcel dostať od mestských poslancov odobrenie na úver vo výške 2,6 miliardy korún ešte začiatkom leta, aby mal do septembra čas na rokovanie s finančnými inštitúciami a mohol dohodnúť podmienky výberového konania. Dopravný podnik ráta s dlhodobým splácaním úveru a obnova vozového parku sa týka rokov 2008 až 2011. Počas nich chce postupne nakúpiť spolu 240 veľkokapacitných kĺbových autobusov.

(rob)

Páčil sa vám článok?