Medzimestské linky musia brať vozíčkarov

26.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Od 12. júna platí na linkách autobusov Slovak Lines nový prepravný poriadok, ktorý uľahčuje cestovanie ľuďom s ťažkým zdravotným postihnutím.

Impulz k tejto zmene dal Radovan Grman, ktorému bariéry v preprave a nevhodný prístup vodiča znemožnili cestovať, a do prípravy zmien sa zapojila aj mimovládna organizácia Občan a demokracia. Výsledkom stretnutí prepravcu s oboma ďalšími stranami je zásadná úprava prepravného poriadku v časti, ktorá sa týka osobitných práv niektorých cestujúcich.

V praxi to znamená, že zdravotne ťažko postihnuté osoby už nemusia mať pri ceste autobusom sprievodcu, ale zmenili sa aj podmienky prepravy detských kočíkov. Po novom je vodič autobusu pri preprave cestujúceho s invalidným vozíkom alebo kočíkom povinný vyvinúť maximálne úsilie, aby umožnil nástup a výstup týmto dvom kategóriám cestujúcich a má možnosť vyzvať na pomoc aj ostatných cestujúcich vo vozidle. Vedenie spoločnosti Slovak Lines zároveň zoznamuje s novými pravidlami všetkých vodičov a trvá na tom, aby sa nimi dôsledne riadili. Firma verí, že sa k nej pridajú aj ďalšie slovenské dopravné spoločnosti.

Pre samotných postihnutých to neznamená len možnosť cestovať, je to zároveň ilustrácia, že treba bojovať o svoje práva a že sa to oplatí.

(gub)

Páčil sa vám článok?