Na Obchodnej ulici sa stáť vôbec nesmie

25.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bezohľadnosť vodičov parkujúcich na vodiacej línii pre nevidiacich a slabozrakých na Obchodnej ulici vyplavila na povrch skutočnosť, že nejde len o nedostatok ľudskosti.

Vodiči, ktorí tam s tichým súhlasom mestskej polície stoja, hoci aj v čase povoleného vjazdu a s platným oprávnením, sa dopúšťajú dopravného priestupku. Vyplýva to z informácie, ktorú v tejto veci poskytla hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová.

„V pešej zóne je povolené parkovanie len tam, kde je to vyznačené dopravnou značkou. Na Obchodnej ulici takáto dopravná značka nie je. Pokiaľ vodiči parkujú na Obchodnej ulici, porušujú pravidlá cestnej premávky,“ uviedla. Na Obchodnej sa môže stáť a parkovať len vo dvoroch pri jednotlivých prevádzkach.

Že tam autá parkujú a že to neprekáža mestskej polícii, ktorá by mala chrániť platnosť nielen zákona, ale aj všeobecne záväzných nariadení, dosvedčuje aj odpoveď, ktorú sme dostali na našu sťažnosť, že autá stoja na vodiacej línii. „Podnet na číslo 159 preverila jedna z hliadok mestskej polície. Obchodná ulica však patrí do pešej zóny, do ktorej majú vozidlá do 9.00 h povolený vjazd. Oznam sa týkal vozidiel, ktoré stáli na Obchodnej ulici o 08.47 h, čiže vodiči týchto vozidiel sa dopravného priestupku nedopúšťali,“ píše hovorca mestskej polície Peter Pleva.

Mestská polícia tiež zamlčala hovorkyni magistrátu fakt, že sťažnosť - minimálne jednu od našej redakcie - na státie vozidiel na vodiacej línii dostala.

Valéria Mečárová z magistrátneho cestného správneho orgánu sa vyjadrila, že magistrát nemá prostriedky ani spôsob, ako ešte zdôrazniť, na čo slúži tá línia uprostred chodníka na Obchodnej aj iných miestach.

Predpokladá, že kultúrni ľudia by to mali vedieť a pokiaľ to nerešpektujú, mala by zasiahnuť mestská polícia. Jej postoj sme už popísali. Nevidiaci teda nech radšej do deviatej na Obchodnú nechodia. A ani potom, situácia sa totiž úderom deviatej nezmení, aj keď mestská polícia tvrdí, že tam chodieva vodičov po deviatej sankcionovať.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?