Vandali v MHD robia škody za 20 miliónov

18.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Ročný účet vandalov, ktorí sa svojimi prejavmi nevychovanosti a primitívnosťou podpisujú pod zničené zariadenia mestskej hromadnej dopravy, vyčísľuje Dopravný podnik Bratislava, a.s., na približne 20 miliónov korún.

Cieľom najčastejších útokov vandalov sú podľa dopravného podniku zastávky a v nich umiestňované informačné materiály. Vo vyspelých európskych mestách sa cestovné poriadky a informácie dávajú do rôznych estetických vitrín, v Bratislave to možné nie je. Dopravca sa inde ako do prístreškov zahraničnej spoločnosti neodvažuje použiť modernejší systém. V minulosti sa tieto snahystretli „úspechom“ u vandalov a zlodejov.

„Plexisklová výplň bola podpálená aj s cestovnými poriadkami a hliníkové rámy skončili niekde v zberných surovinách, resp. boli odcudzené celé informačné tabuľky,“ informuje dopravca. Kvôli tomu sa opäť vrátil k lepeniu cestovných poriadkov na plechové tabuľky (aj tie často zmiznú, ale sú lacnejšie ako hliníkové).

Pracovníci DPB pravidelne jeden- až trikrát za týždeň dopĺňajú chýbajúce cestovné poriadky. Stáva sa však, že ihneď po náprave sa zastávka opäť stane terčom vandalov. Potom je aj týždeň bez cestovného poriadku alebo ďalších potrebných informácií. Dopravný podnik tvrdí, že ak občan nedostatok nahlási, spoločnosť ho odstráni. Podobne je to aj pri opravách predajných automatov na cestovné lístky.

Ďalšími prejavmi vandalizmu vo verejnej mestskej doprave sú posprejované a počmárané vozidlá, doškriabané sklá, dorezané sedadlá, rozbité sklá a osvetľovacie telesá, prekopnuté umakarty, či ničenie označovačov cestovných lístkov a podobne. Ročné financie potrebné na odstraňovanie a inštalovanie nových zariadení je podľa dopravcu na hranici 20 miliónov korún. „Len pre zaujímavosť, je to cena, za ktorú by sme mohli napríklad kúpiť dva nové nízkopodlažné veľkokapacitné autobusy, resp. štyri autobusy kategórie MIDI,“ uvádza DPB.

Iba označovačov cestovných lístkov bolo v roku 2007 poškodených a odcudzených celkom 58 s celkovou škodou skoro jeden milión korún. Zničených bolo viac ako 80 sedadiel za vyše 700-tisíc a rozbitých viac ako 50 skiel v celkovej škode viac ako pol milióna. K tomu sa môžu pridať ešte rozbité celé tabule prístreškov a nasprejované prístrešky.

(rob)

Páčil sa vám článok?