Veľký nákup autobusov bude stáť 2,6 miliardy

4.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Vyhlásenie veľkej medzinárodnej súťaže na veľkokapacitné kĺbové autobusy dopravný podnik odďaľuje. Dôvodom je podľa dopravcu čas, potrebný na zodpovednú prípravu obstarávania a vyriešenie financovania.

Podľa informácií od dopravcu v súčasnosti sa koná nezávislý právny audit súťažných podkladov a ich súladu so zákonom o verejnom obstarávaní. Rokuje sa aj o finančnom zabezpečení. Spoločnosť predpokladá, že v priebehu dvoch mesiacov túto otázku vyrieši, aby mohla súťaž okamžite vypísať. V tejto súvislosti má dopravca ponuky z väčších bánk - dôležité je vraj nájsť spôsob na čerpanie asi 2,6 miliardy korún. Úver by nemal zaťažiť hospodárenie mesta nad zákonnú a zdravú mieru.

Dopravca je optimistický, pokiaľ ide o termín nákupu a sprevádzkovania časti nových autobusov ešte v tomto roku. Určitý problém vidí v tom, že pôjde o veľkú medzinárodnú súťaž s vysokým finančným objemom. Zrejmý a značný bude aj záujem výrobcov a dodávateľov autobusov - nie je preto možné vylúčiť prípadné námietky. Preto mestský dopravca požiadal o nezávislý právny audit, aby minimalizoval mieru chýb v procese prípravy verejného obstarávania.

Prvotné informácie o vyhlásení veľkej medzinárodnej súťaže na dodávku kĺbových autobusov v počte 240 kusov v období rokov 2008 - 2011 smerovali na apríl, neskôr na máj tohto roka. Dopravný podnik nedávno pre Bratislavské noviny odmietol špekulácie o preferovaní výrobcu autobusov SOR. Niekto si to podľa generálneho riaditeľa DPB, a.s., Róberta Kadnára možno vydedukoval z toho, že DPB testoval nový kĺbový autobus SOR. Pripomenul, že spoločnosť testovala aj Irisbus, Tedom či Mercedes.

Verejná súťaž bude podľa R. Kadnára postavená v prvom rade na referenciách a v druhom na celkových nákladoch na prevádzku, ktoré budú zahrňovať okrem obstarávacej ceny aj náklady na servis. „Chceme použiť maximálnu ochranu pred nekvalitnými a nerenomovanými značkami, ktoré by sa chceli presadiť dumpingovou obstarávacou cenou,“ dodal nedávno pre Bratislavské noviny R. Kadnár.

Dopravca sa už vzhľadom na začatie verejných súťaží nechce vyjadrovať k výsledkom testovania autobusov. Skúšky z ich prevádzky boli zdrojom na stanovenie všeobecných technických parametrov na spracovanie súťažných podkladov.

Jeden z výrobcov autobusov, ktorého vozidlá premávajú aj v Bratislave - SOR Libchavy začiatkom júna predstaví nízkopodlažný kĺbový autobus SOR NB 18 m, mestský plynový low-entry SOR BNG 12 m a novinkou má byť trolejbus SOR TN 12.

(rob)

Páčil sa vám článok?