Značky na výpadovkách stále chýbajú

4.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

V marci sme informovali o dopravných značkách, ktoré zmizli na starých výpadovkách na Záhorie a do Maďarska v oboch smeroch, pričom sme vtedy z magistrátu získali len odpoveď, že oni ich neodstránili.

Po dvoch mesiacoch sa situácia vôbec nezmenila. Ani v smere od Záhorskej Bystrice ani od Rajky až po zahustené časti niet tabule, ktorá by regulovala podmienky jazdy a už vonkoncom nie tabuľa označujúca začiatok obce. Vedúci odboru dopravy krajského dopravného úradu Tomáš Tenczer nás informoval, že v tejto veci už dopravná polícia požiadala mesto o nápravu, pričom list dostal aj krajský dopravný úrad.

Z dopravného oddelenia bratislavského magistrátu nás informovali, že tabule neodstránil „neznámy páchateľ“, ako sme my uviedli, ale že to spravilo (bez vedomia krajského dopravného úradu, ktorý o umiestnení a odstránení značiek rozhoduje) oddelenie cestného hospodárstva magistrátu. Oddelenie, kde nám v marci povedali, že o odstránení týchto značiek nič nevedia. Správne značky však neosadil nik.

Magistrátni správcovia dopravy sa odvolávajú na podnet krajského dopravného inšpektorátu z 11. decembra 2007, ktorým sa „správcovi komunikácií I. a II. triedy a prejazdných úsekov ciest I. až III. triedy“ ukladalo odstrániť dopravné značky. Išlo o to, že v Rusovciach a v Záhorskej Bystrici boli značky „Koniec obce“. Na ich konci však mala byť značka „Koniec miestnej časti“, lebo obe sú v intraviláne veľkej Bratislavy. Oddelenie cestného hospodárstva potrestalo obe obce za neoprávnenú samostatnosť tak, že zmizli všetky značky s výnimkou z ničoho nič sa vynoriaceho rýchlostného limitu „40 km“ v Rusovciach. Podľa oddelenia cestného hospodárstva stav predtým uvádzal vodičov do omylu, lebo nevedeli či sú na území mesta, alebo nie. Dezinformovaná verejnosť tu teda jazdila ako na medzimestských cestách - ale ony nimi v podstate aj fyzicky boli aj sú. Len sú v intraviláne.

Podľa dopravného oddelenia magistrátu by mali vodiči dodržiavať v obci rýchlosť 60 km/h na celom území, pokiaľ dopravná značka nestanovuje inak. Lenže vodiči dnes nevedia, že sú v meste.

Na magistráte sme sa zaujímali, kedy tam už konečne nejaké značenie bude. Podľa T. Tenczera musí práve dopravná komisia tohto oddelenia navrhnúť riešenie, odkonzultovať ho s políciou a dať na schválenie krajskému dopravnému úradu. Kedy to bude, sme sa nedozvedeli, v odpovedi stojí len toľko, že oddelenie dopravného plánovania v spolupráci s políciou pripravuje projekt, ktorý umožní na vybratých úsekoch jazdiť vyššou rýchlosťou. Kedy to bude, sa nehovorí, len toľko, že vodiči musia jazdiť podľa tých značiek, ktoré tam sú. Žiadne.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?