Linka 901 vraj neovplyvní výkony MHD

27.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Od soboty 24. mája premáva spod Nového mosta pravidelná medzinárodná linka na trati Bratislava - Wolfsthal. Pred oficiálnym spustením sprístupnili najskôr v rakúskej obci novú zastávku číslo 901.

Linku číslo 901 využilo počas prvej soboty vyše 2200 ľudí - spoj však premával v prvý deň zadarmo. Mnohí čitatelia a obyvatelia Bratislavy sa pýtajú, či je úlohou dopravného podniku prevádzkovať podobnú linku a či sa mestský dopravca nemá radšej starať o zlepšovanie dopravy v meste. Mnohým nie je jasné, či ide o mestskú, prímestskú alebo medzinárodnú dopravu.

Podľa predsedu predstavenstva Dopravného podniku Bratislava, a.s., Branislava Zahradníka nasadenie jedného midibusu s jedným vodičom a počas pracovných dní dvoch vozidiel, nemá na celkové dopravné výkony v Bratislave žiadny vplyv. „Linkou do Wolfsthalu sa neznižuje objem dopravy v Bratislave a nefinancuje sa to ani z dotácie mesta, pretože linka má fungovať na komerčnom princípe,“ konštatoval. Priznal, že lepším riešením by bola trasa až do Hainburgu, no dôvody, prečo sa to nepodarilo, sú známe.

Filozofia linky do Wolfsthalu spočíva napríklad aj v tom, že konečná autobusu je na železničnej stanici - je možné sa napojiť na rakúske železnice, čo môže využiť veľa ľudí. Poznamenal, že vzhľadom na iný štát ide o medzinárodnú, medzištátnu autobusovú dopravu na základe licencie. V ponímaní dopravcu je však zaradená do systému mestskej hromadnej dopravy. A to podľa neho aj napriek tomu, že tu neplatí tzv. električenka. Poukázal na to, že aj linka do Chorvátskeho Grobu je zahrnutá do systému MHD. Na pravidelnú linku do Wolfsthalu nie je potrebná miestenka s možnosťou zakúpenia si lístkov priamo v autobuse.

Na skutočnosť, že lístok stojí 50 korún, alebo 1,50 eura, čo je v súčasnom prepočte 48 korún, B. Zahradník uviedol, že v čase, keď dopravca žiadal o licenciu, bola dopravnému podniku tarifa takto schválená a nemôže ju meniť. Po prijatí eura bude táto záležitosť bezpredmetná. Informoval ďalej, že dopravca v súvislosti s Wolfsthalom zaregistroval signál o záujme prevádzkovať MHD aj do Ivanky pri Dunaji. Je to podľa neho vecou miestnych samospráv a starostov obcí, ktorí sa v prípade záujmu musia obrátiť na mesto a DPB. Dopravca sa tomu nebráni a vie si predstaviť pilotný projekt MHD aj do tejto obce.

Pravidelná linka Bratislava - Wolfsthal odchádza denne počas týždňa od piatej hodiny a dvadsiatej minúty spod Nového mosta, počas víkendu neskôr. V meste sa ešte zastaví na Einsteinovej ulici a potom až na konečnej vo Wolfsthale. Jednorazový cestovný lístok stojí 50 korún (1,50 eura), zľavnený 25 (0,75 eura). Preprava príručnej batožiny stojí 25 korún, živých zvierat 50 korún. Počas týždňa jazdí linka číslo 901 v približne polhodinových intervaloch, počas víkendu a sviatkov je to okolo jednej hodiny. Grafikon dopravný podnik nastavil na 20-minútovú jazdu spod Nového mosta do cieľovej stanice.

(rob)
Páčil sa vám článok?