DPB zrušil súťaž na prenájom autobusov

27.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik zrušil výberové konanie na prenájom 12-metrových autobusov, ktorý nedávno vyhlásil. Obidvaja záujemcovia totiž prekročili finančný limit ktorý dopravca vyčlenil - 170 miliónov korún.

Do súťaže sa prihlásili spoločnosti firmy Tedom a Mercedes. Dopravný podnik chcel prostredníctvom prenájmu približne dvadsiatich nízkopodlažných dvanásťmetrových autobusov čiastočne riešiť akútny nedostatok autobusov v mestskej hromadnej doprave.

Podľa predsedu predstavenstva mestského dopravcu Branislava Zahradníka sa prenájom zdal dopravcovi ako vhodné riešenie pri rýchlej obnove vozového parku. Ukázalo sa však, že vzhľadom na ekonomické nastavenie na tento druh verejného obstarávania je potrebné zvážiť, či nie je výhodnejšie vozidlá kupovať. Dodal, že finančné ponuky presiahli odhad dopravcu a výhodnosť podmienok v prospech spoločnosti.

Dopravca ešte nedávno tvrdil, že výhodou za prenájom je platba za autobus bez starostí s údržbou a zabezpečením prevádzky. Dopravca mal v pláne po ôsmich rokoch vozidlá odkúpiť za zostatkovú cenu, podľa toho, koľko budú mať najazdených kilometrov. Aj to len v prípade, ak by ekonomická situácia podniku nebola veľmi dobrá a dopravca by bol odkázaný na prevádzkovanie autobusov starších ako osem rokov.

Prenajaté autobusy mali čiastočne nahradiť staršie a opotrebované Tambusy alebo aj Karosy, napríklad na linke číslo 32 na trase Dlhé diely - Hlavná stanica.

(rob)
Páčil sa vám článok?