Žiaci si preveria znalosti pravidiel cestnej premávky

21.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Deti šiestych ročníkov troch bratislavských základných škôl sa vo štvrtok 22. mája zúčastnia na Hlavnom námestí na súťaži Detský regulovčík. Predsedom rozhodcovskej komisie bude legenda bratislavských regulovčíkov, nadpráporčík vo výslužbe Ján Bališ.

Žiaci budú v praktickej časti simulovať cestnú premávku na vytvorenom dopravnom ihrisku a súťažiaci budú spolu s policajtmi riadiť premávku. Vo vedomostných testoch súťažiaci odpovedajú na otázky o pravidlách cestnej premávky súvisiacich s bicyklovaním, povinnou výbavou bicykla, dopravnými značkami, povinnosťami chodcov a cyklistov. Vedomosti i ovládanie poskytovania zdravotnej pomoci preverí test i praktická časť pri ošetrení poranenia. Tí najlepší si odnesú diplomy a vecné ceny.

"Keď sa už niečo stane na ceste, vtedy môže byť už neskoro. Dopravná výchova a prevencia má preto svoje miesto už u nižších vekových kategórií a je jej potrebné venovať osobitnú pozornosť," uviedol riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Pavel Brath. Objasnil, že v rámci projektu Póla radí deťom sa deti predškolského veku a prvého stupňa ZŠ učia, ako sa bezpečne správať doma i na ulici. Piataci sa stretávajú s policajtmi v rámci projektu Správaj sa normálne. "Čo sa naučili z dopravnej výchovy, môžu potom ako šiestaci zúročiť aj v súťaži Detský regulovčík," konštatoval Brath.

Deti ako cyklisti boli v roku 2007 účastníkmi dopravných nehôd v 12 prípadoch. Ako chodci zavinili 31 nehôd, pri ďalších 25 nehodách s účasťou chodcov sú deti evidované ako účastníci, ktorí nezavinili dopravnú nehodu.

Informovala o tom Alena Toševová z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

(tasr)
Páčil sa vám článok?