Druhý katamarán príde do Bratislavy tento piatok

15.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Druhý rýchlostný katamarán Twin City Liner 2 zakotví prvýkrát v Bratislave už tento piatok. Predtým ho vo viedenskom prístave slávnostne pokrstí rakúsky prezident Heinz Fischer s manželkou.

Rakúsky prezident aj viedenský primátor Michael Häupl tak využijú prvú plavbu na oficiálnu návštevu Bratislavy. Svoju pravidelnú linkovú prepravu, medzi Bratislavou a Viedňou, začne nový katamarán 31. mája. Počet denných odchodov sa tak s dvoma loďami zvýši z doterajších tri na päť.

Najmä pre slovenských pasažierov sa tak zlepší možnosť výberu, prvýkrát budú môcť využiť Twin City Liner aj na celodenný výlet do susednej Viedne. Rakúsky prevádzkovateľ, spoločnosť Central Danube, vyšiel v ústrety záujmu niektorých bratislavských škôl a do konca júna ponúka 50-percentnú zľavu pre koncoročné školské výlety do Viedne.

Takmer dvojtýždňová preprava novej lode z nórskej lodenice Batservice do materského prístavu vo Viedni sa začala 25. apríla v meste Mandal. Keďže toto ľahké plavidlo je špeciálne vyvinuté a skonštruované pre plytké vody Dunajského kanála, bol prechod cez Severné more pomerne nebezpečný. Aby loď plavbu cez otvorené more prežila, nesmú vlny presiahnuť jeden meter. Plánované dva dni plavby po Severnom mori smerom k nemeckému pobrežiu sa podľa nej predĺžili a Twin City Liner 2 musel pre vysoké vlny zakotviť na jeden deň v prístave Esberg.

Odtiaľ pokračoval pozdĺž holandského pobrežia. Pri Amsterdame prešiel po 800 námorných míľach plavby z morských vôd do vnútrozemia a pokračoval holandským kanálovým systémom. Nemecké hranice prekročil pri meste Lobith, kde Twin City Liner 2 dostal licenciu pre vnútrozemskú dopravu. Ďalej pokračoval cez Nemecko až k Dunajskému kanálu pri Kehlheime. V riečnom systéme Rýn - Mohan - Dunaj prešiel 1 600 kilometrov a prekonal vyše 60 plavebných komôr. Do Viedne vplával nový katamarán v nedeľu 11. mája.

Prvý katamarán začal premávať medzi rakúskym a slovenským hlavným mestom v júni 2006. Odvtedy prepravil Twin City Liner takmer 190-tisíc pasažierov a po otvorení tohtoročnej sezóny sa očakáva dvestotisíc návštevníkov. Takmer 2 000-krát sa loď obrátila z Viedne do Bratislavy a naopak. Preplávala 120 000 kilometrov, čomu pre porovnanie zodpovedá trikrát cesta okolo Zeme. S novou loďou sa prevádzka rozšíri na päť odchodov z každého mesta. Katamarány majú symbolizovať prosperujúci región Viedeň - Bratislava.

Plavba s rýchlym katamaránom trvá 75 minút. Cena lístkov sa odvíja od hodiny a dňa plavby. Najlacnejší stojí 16 eur a najdrahší 28 eur. Twin City Liner bude počas hlavnej sezóny od konca marca premávať trikrát denne, od začiatku mája štyrikrát denne, od konca mája do konca septembra bude premávať päťkrát denne a potom do začiatku novembra štyrikrát denne. Neskôr sa počet jázd zníži, v zime je napokon krátka prestávka. Kapacita lode je 106 miest, pričom na Twin City Liner 2 bude na vrchnej palube aj VIP kabína pre osem osôb a pribudne aj ďalších 12 miest. Priemerná rýchlosť, ktorou sa loď môže plaviť, je približne 60 km/h, a tak patrí k najrýchlejším turistickým lodiam na Dunaji.

Za projekt zodpovedá spoločnosť Central-Danube-Gesellschaft, ktorú tvorí Wien-Holding a Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien.

(sita)

Páčil sa vám článok?