Pri prepise auta zabudnite na ľudskú dôstojnosť

8.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Kto si prepisuje v Bratislave auto, alebo chce značky na nové, musí sa vyzbrojiť trpezlivosťou a zabudnúť na to, že je plnoprávnym občanom, ktorý platí dane, a teda aj ten prepis a ľudí okolo neho.

Nedôstojné je už okolie budovy dopravnej polície na Kopčianskej ďaleko za mestom, vrátnik či informátor pri vchode je síce milý a ochotný, ale na vybavenie svojej žiadosti čakáte medzi záchodmi a bufetom, v prostredí, ktoré je na tento účel nevyhovujúce.

Nedôstojné je i prostredie, v ktorom policajti prepisy robia. „Úradovňa“ je ošarpaný stolík so sklenou priehradkou rovno na chodbe, oddelená od čakajúcich archaickými sklenenými dverami, ktoré prepúšťajú každý zvuk. A aj personál je z tej nedôstojnosti nedôstojný, napriek dôstojníckym dištinkciám. Major, ktorý v tom hluku robí, sem-tam vyjde na chodbu a nezameniteľnou východniarskou slovenčinou na občanov zrúkne: „Buďte ticho, lebo vás pošlem vonku! Kto má v tom hluku robiť?!“

Vo vnútri mu cez plece pozrie akási blondína v rokoch a tak, aby to občan počul, povie: „Nech to idú prepísať, nech tu nezdržujú.“ Z tlačiva nie je jasné kto a na koho auto prepisuje, preto predložíte dve verzie . „Na chodbe je vzor!“ poučia vás. A naozaj - presne také isté tlačivo, nevyplnené, ale je na ňom žltozeleným zvýrazňovačom načmárané „VZOR“. Nič viac.

Riaditeľ dopravného inšpektorátu krajskej polície Ivan Lechner je prekvapený popisom situácie, hoci hovorí: „Ako ste sami povedali, je to nedôstojné prostredie. Nemáme prostriedky na zlepšenie a náš personál je v tom prostredí nervózny. Zamestnanci by sa však mali správať k stránkam slušne, hoci nie vždy sa dá ovládnuť,“ pripúšťa.

Podľa jeho slov krajské policajné riaditeľstvo polície o probléme vie a už dávno sa snaží situáciu zmeniť, ale jednoducho nie sú peniaze. Preto napríklad nefunguje ani zariadenie, na ktorom by si stránky vytlačili lístok so svojím číslom v poradí, čo by napríklad znížilo počet čakajúcich na chodbe, a teda aj vravu a nervozitu. „Permanentne žiadame o financie na riešenie problému, budova potrebuje rekonštrukciu a aj reorganizáciu priestorov, nemôžeme nič viac, len dúfať.“

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?