Mesto už podporuje návrh nového cestného zákona

5.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto Bratislava podporuje návrh zákona o pozemných komunikáciách. V pondelok to potvrdil prvý námestník primátora Milan Cílek s tým, že mesto súhlasí nielen so zákazom jázd kamiónov v piatok popoludní, ale aj so zákazom parkovania na chodníkoch. V nedeľu pritom tvrdil pravý opak.

V nedeľu námestník primátora Milan Cílek pre agentúru SITA uviedol, že mesto je proti zákazu parkovania na chodníkoch. Hlavné mesto Bratislava podľa neho nesúhlasí s návrhom zákona Ministerstva vnútra SR o pozemných komunikáciách, ktorého súčasťou je aj zákaz parkovania na chodníkoch.

"Súhlasíme s týmto návrhom. Vítame, že sa konečne také niečo pripravuje," povedal už v pondelok Cílek. Vedenie mesta má pritom naplánované ešte rokovania s predkladateľom návrhu zákona. "Chceme do návrhu dostať po vzore rakúskych miest aj tzv. Kurzparkzone. V takýchto lokalitách by sa dalo parkovať aj na chodníkoch, keďže by to umožňovali značky. Parkovať by sa tu však dalo maximálne iba hodinu," vysvetlil Cílek.

Riešiť by sa tak mala predovšetkým situácia v centre mesta. "Autá niekedy parkujú tak, že po chodníku už neprejde žiadna mamička s kočíkom, nieto ešte keď má dvojičky, ale ani hendikepovaný človek," konštatoval v pondelok námestník. Doplnil, že niektoré mestské časti môžu mať s takýmto návrhom problém.

"Osádzanie značiek na zákaz parkovania bude nutné. Bude to určite finančne náročné, ale peniaze bude treba nájsť, napríklad šetrením v iných oblastiach," povedal. Dodal, že v tejto súvislosti by pomohlo napríklad budovanie podzemných či nadzemných garáží aj v spolupráci so súkromným investorom. Alternatívou pri cestovaní by mala byť aj kvalitnejšia mestská hromadná doprava.

Mesto Bratislava zároveň podporuje aj obmedzenie kamiónovej dopravy v piatok od 16:00 do 20:00 h. Takýmto opatrením by sa mala zvýšiť prejazdnosť ciest počas piatkovej dopravnej špičky. Podľa prieskumov magistrátu sa totiž počet kamiónov na bratislavských cestách neustále zvyšuje, čo spôsobuje značné problémy. Mesto si však uvedomuje, že nemá vybudované dostatočné parkovacie plochy na odstavenie kamiónov. Na druhej strane je však pripravené okamžite prijímať opatrenia na zvládnutie tohto problému. Na riešení situácie by mali spolupracovať jednotlivé samosprávy.

(sita)

Páčil sa vám článok?