BID vraj nezvládla integráciu dopravy

23.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

O dôvodoch vzniku novej akciovej spoločnosti Bratislavská integrovaná doprava na poslednom zasadnutí Bratislavského samosprávneho kraja sme sa pozhovárali s krajským a mestským poslancom a predsedom predstavenstva Dopravného podniku, a.s., Branislavom ZAHRADNÍKOM (SDKÚ-DS).

- Cieľom vzniku novej akciovej spoločnosti je urýchliť procesy, pretože sa nám javilo, že BID, s.r.o., pri súčasnom personálnom obsadení nedokáže „rozhýbať“ proces integrovanej dopravy tak, ako si to žiada cestujúca verejnosť. BID, s.r.o., za niekoľko rokov svojej existencie, okrem niekoľkých teoretických materiálov reálne proces integrácie dopravy čiastočne objektívne a čiastočne subjektívne nezvládla.

Čo máte konkrétne na mysli?

- Pilotné projekty typu linky 155 skončili podľa mojej mienky fiaskom s negatívnym dopadom na Dopravný podnik Bratislava, a.s. Vytvorenie BID, a.s. je krokom k plnohodnotnej spoločnosti s príslušným odborným a finančným zázemím, ktoré sú nevyhnutné na čo najrýchlejšie spustenie integrovanej dopravy.

Aké bolo stanovisko Dopravného podniku k návrhu cien v BID? Aké ste mali najzásadnejšie výhrady a pripomienky?

- V zásade treba systém nastaviť tak, aby na neho nedoplácali občania Bratislavy, hlavné mesto a dopravný podnik. DPB, a.s., nemá žiadne finančné ani prevádzkové rezervy na to, aby akoukoľvek formou vypomáhal regionálnej doprave. Konkrétne pripomienky budeme tlmočiť novému vedeniu BID, a.s., a verím, že s ním nájdeme racionálne riešenie.

Čo je v rámci príprav na spustenie integrovanej dopravy nevyhnutné riešiť v súčasnosti?

- Momentálne je aktuálny projekt unifikácie tarifných systémov prímestskej a mestskej dopravy. Veľmi by nám pomohlo, keby tento projekt bol financovaný z európskych zdrojov. Prijímateľom by bol Bratislavský samosprávny kraj. Unifikovaný systém tarifných označovačov by sa následne inštaloval do všetkých vozidiel, ktoré budú fungovať v rámci integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji, teda aj do všetkých vozidiel dopravného podniku.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?