Krajskí poslanci prekvapivo zrušili spoločnosť BID

22.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja zrušili 16. apríla spoločnosť s ručením obmedzeným Bratislavská integrovaná doprava a založili akciovú spoločnosť s rovnakým názvom. Za hlasovalo 35 zo 44 prítomných poslancov.

Poslanci BSK tým zároveň schválili aj základné imanie novej spoločnosti vo výške 1 milióna s majetkovou účasťou samosprávneho kraja v akciovej spoločnosti vo výške 650-tisíc korún.

Poslanci mali pôvodne rokovať o návrhu novej tarify Bratislavskej integrovanej dopravy a zmluvných a prepravných podmienok Bratislavskej integrovanej dopravy a rozhodnúť mali aj o cenách cestovných lístkov v integrovanej doprave. Tento bod však z programu rokovania stiahli, namiesto neho sa do programu dostal neočakávane bod o zrušení Bratislavskej integrovanej dopravy, s.r.o.

Z vedenia Dopravného podniku Bratislava, a.s., sme dostali stanovisko, v ktorom sa píše, že tak ako pri projekte linky 158, aj tentoraz rozhodoval niekto o mestskom dopravcovi bez neho. Akákoľvek zmena taríf musí byť podľa dopravcu jednoznačne ekonomicky namodelovaná. „Dopravný podnik Bratislava zďaleka nie je v kondícii, že by mohol riskovať prepad príjmov z predaja svojich služieb. Rovnako je potrebné si uvedomiť, že zmenu tarify na území Bratislavy schvaľuje mesto, ako cenový úrad, resp. v konečnom dôsledku jeho štatutár - primátor,“ uvádza sa v stanovisku dopravného podniku.

Dopravca ďalej píše, že je naklonený zmene tarifného systému, ktorý je na integráciu dopravy v budúcnosti potrebný. Musia tomu však predchádzať dohody dopravcov a ich zriaďovateľov. Vedenie dopravného podniku konštatuje, že v tomto prípade bol postoj Bratislavského samosprávneho kraja k materiálom predloženým Bratislavskou integrovanou dopravou správny a legitímny.

Návrh týkajúci sa novej tarify bol stiahnutý aj z rokovania mestskej rady. Keďže menšinovým účastníkom v zaniknutej spoločnosti BID, s.r.o., bolo aj mesto, dá sa očakávať, že na najbližšom mestskom zastupiteľstve (30.4.) sa o zániku a vzniku novej BID bude rokovať. Ak mestskí poslanci odobria vznik novej BID, a.s., predpokladá sa, že všetky zmluvy, koncepcie a projekty bude po dohode oboch strán akceptovať aj nová spoločnosť. Termín spustenia prvej etapy integrovanej dopravy bol pôvodne plánovaný na december tohto roka.

(rob)

Páčil sa vám článok?