Mesto chce rozšíriť Prístavnú ulicu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mesto sa rozhodlo, že Prístavnú ulicu v úseku medzi Košickou a Prístavným mostom rozšíri o dva jazdné pruhy a premení ju na štvorpruhovú komunikáciu. Malo by sa tak stať v budúcom roku.

Landererova ulica má po križovatku s Košickou štyri jazdné pruhy, za ňou sa komunikácia v smere od centra zužuje na dva, po jednom v každom smere, čo znižuje jej priepustnosť. Po dobudovaní Mosta Apollo sa potreba rozšírenia Prístavnej ukázala byť taká naliehavá, že tento zámer bude zrejme pridaný do zoznamu priorít rozvoja mesta na roky 2004 - 2006. Rozšírenie Prístavnej ulice si podľa predbežných prepočtov vyžiada náklady vo výške asi 70 miliónov korún vrátane projektovej dokumentácie. Známy je už aj predbežný termín realizácie rekonštrukcie - začať by sa mala v júni a ukončiť v novembri budúceho roku.

Rozšírením Prístavnej ulice o dva jazdné pruhy sa môže intenzita dopravy na Prístavnej ulice zvýšiť zo súčasných 13 500 vozidiel denne až na 30 800 vozidiel denne v oboch smeroch pri priemernej rýchlosti 50 kilometrov za hodinu. Úsek vozovky od Košickej po Prístavný most má dĺžku 750 metrov. Nové dva pruhy by mali mať šírku osem metrov a v strede by mala byť komunikácia rozdelená poldruhametrovým stredovým pásom, v ktorom bude umiestnené verejné osvetlenie pre oba jazdné profily.

Ako sme už informovali, spoločnosť Metro Bratislava, ktorá je investorom stavby Mosta Apollo, zabezpečila vypracovanie koordinačnej štúdie káblového vedenia veľmi vysokého napätia s protipovodňovou ochranou a budúcim rozšírením Prístavnej ulice. Prekládka vysokonapäťového vedenia patrí medzi stavby Mosta Apollo a rieši uloženie troch liniek 110 kV vedenia do tvárnicovej trate v hĺbke minimálne 1,5 metra pod terénom, čo umožnilo odstrániť jestvujúce stožiare a vzdušné vedenie pozdĺž Landererovej ulice cez križovatku až po Plynárenskú ulicu. Takto pripravené územie umožňuje bezkolízne dobudovanie ďalších dvoch jazdných pruhov Prístavnej ulice.

Páčil sa vám článok?