Začalo sa letné čistenie komunikácií

17.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Od 1. mája vstúpil do platnosti nový letný plán čistenia komunikácií, ktoré sú v priamej správe mesta. Tento plán upravuje postup strojného a ručného čistenia a splachovania komunikácií.

Podľa informácií vedúcej oddelenia magistrátneho oddelenia dopravy a cestného hospodárstva Evy Uhliarikovej budú všetky komunikácie zaradené do programu čistenia (komunikácie s obrubníkom) strojne pozametané minimálne trikrát za týždeň a splachované dvakrát týždenne.

Pravidelné splachovanie komunikácií sa bude vykonávať v mesiacoch máj až august. Splachovaním sa majú presunúť hrubšie nečistoty k obrubníkom, aby ich mohli následne pozametať mechanizmy na strojné čistenie (takzvané samozbery) a súčasne sa majú jemné prachové častice spláchnuť z povrchu vozovky. Čistota na miestach, kde nie je možné využiť mechanizmy, sa bude zabezpečovať ručným čistením.

Strojným zametaním sa má udržiavať čistota na 571 kilometroch vozoviek a splachovať sa má vyše 2,6 milióna štvorcových metrov komunikácií. Ručným čistením alebo čistením s použitím drobnej mechanizácie bude mesto udržiavať čistotu na výmere 120-tisíc štvorcových metrov.

V priebehu marca magistrát vykonal tzv. „pozimné“ (nasledujúce po zime, pozn. red.) vyčistenie komunikácií a chodníkov. Po niekoľkých rokoch sa v rozpočte pre cestné hospodárstvo vyčlenili finančné prostriedky aj na riadne vyčistenie chodníkov a Cesty mládeže na Železnej studničke. V priebehu apríla bola vyčistená aj cestná zeleň. Vyrastajúcu burinu z obrubníkov a dlažby ciest bude mesto naďalej odstraňovať ekologickým postrekom na ničenie burín.

(lau)
Páčil sa vám článok?