Arogantní vodiči neparkujú len na korze

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Kritika pomerov v pešej zóne, kde niektorí vodiči s povoleniami na vjazd doslova terorizujú peších návštevníkov centra mesta, vyvolala ohlas medzi Bratislavčanmi, aj medzi predstaviteľmi staromestskej a bratislavskej samosprávy.

O úplnom zákaze vjazdu motorových vozidiel do pešej zóny zatiaľ samospráva neuvažuje, bráni sa tým, že treba umožniť obyvateľom pešej zóny prístup k svojim obydliam a zásobovanie prevádzok, ktoré sa tu nachádzajú. Tento argument však neobstojí.

To, že niekto býva v pešej zóne, by ho nemalo oprávňovať na to, aby mal možnosť dostať sa autom až k dverám svojho domu. Vo svete sa za taký luxus, ako je bývať v historickom centre mesta, platí. Ak totiž niekto má na to, aby tu býval, mal by mať aj na to, aby si prenajal parkovacie miesto v podzemných garážach, ktoré sú len v bezprostrednom okolí pešej zóny tri - Carlton, Alexia, Uršulínska ulica. Historické centrum mesta, ktoré kedysi ohraničovali mestské hradby, totiž nebolo dimenzované na vjazd motorových vozidiel, preto každý vjazd auta srdce mesta zaťažuje a ničí.

To isté platí aj o prevádzkach. Ak chce niekto v historickom  jadre hlavného mesta prevádzkovať obchod, reštauráciu či kaviareň, musí sa prispôsobiť pravidlám, ktoré tu stanovuje miestna samospráva, a nie naopak, aby sa komunálne predpisy prispôsobovali obchodníkom. Už dnes mnohí z nich zásobujú svoje podniky na vozíkoch, ktorými si vozia do predajní tovar. Niečo podobné funguje aj vo Viedni a v ďalších európskych mestách, prečo by to teda nemohlo fungovať aj v Bratislave?

Ako nás upozornili viacerí Bratislavčania, problémy s parkujúcimi autami nie sú len v pešej zóne. Vodiči miliónových áut zrejme nemajú pár korún na parkovné, a tak bezohľadne odstavujú svoje autá v parkoch, na chodníkoch, dokonca priamo pred kostolom. Presvedčili sme sa o tom v parku na Palackého ulici pred Kostolom a kláštorom kanonistiek Notre Dame, kde denne parkujú arogantní vodiči.

Ako sme zistili, „bezplatné parkovisko“ na prahu tohto kostola s obľubou využíva aj moderátorka televízneho erotického programu, ktorá tu pri návštevách staromestských barov parkuje červeného „chrobáka“ so žilinskou ŠPZ. Tých, ktorým táto arogancia prekáža, je zatiaľ asi málo. Alebo len mlčia?

Slavo Polanský

„Bezplatné parkovisko“ v parku pred Kostolom kanonistiek Notre Dame na Palackého ulici...
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?