Kedy Slovensko a Rakúsko spojí diaľnica?

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dokončenie diaľnice vedúcej zo Slovenska do Rakúska môžu skomplikovať dosahové štúdie na životné prostredie, ktoré v súčasnosti robí rakúska strana. Je však predpoklad, že sa začne stavať v roku 2005.

Vyplýva to z vyjadrení predsedu krajinskej vlády Burgenlandu Hansa Niessla pri nedávnom stretnutí s predstaviteľmi Bratislavského samosprávneho kraja. H. Niessl považuje dobudovanie diaľnice za mimoriadne významné a podporuje čo najrýchlejší postup prác. Tento projekt je zahrnutý aj do generálneho dopravného plánu Rakúska a najneskôr v roku 2005 by sa mala začať diaľnica stavať.

V Rakúsku už na vlastné riziko skupujú pozemky aj bez schválenej environmentálnej štúdie, lebo v krajine pod Alpami je to zložitejší proces ako napríklad na Slovensku. Kým spočiatku boli na rakúskej strane problémy, vyhliadka skorého prijatia SR do Európskej únie prinieslo veľký tlak podnikateľov na dokončenie tejto mimoriadne dôležitej stavby.

V delegácii, ktorá navštívila Bratislavu, boli aj zástupcovia rakúskych firiem orientujúcich sa na mnohé oblasti. Nechýbal ani zástupca firmy Blaguss, ktorá má záujem o privatizáciu autobusovej dopravy. „Táto firma má veľmi dobrý vozový park a je schopná do dvoch mesiacov vymeniť všetky autobusy v Bratislavskom kraji,“ uviedol po skončení stretnutia predseda BSK Ľubo Roman, podľa ktorého by jej vstup na Slovensko bol veľmi prospešný.

V diskusii sa dotkli tiež projektu spojenia letísk v Bratislave a vo Schwechate a vybudovania koľajového spojenia medzi nimi, o čo majú obidve strany záujem. Roman informoval tiež o jeho zámere vybudovať lanovku spájajúcu bratislavské podhradie s Hradom, pričom by sa dali využiť skúsenosti z rakúskeho Usenu, kde podobnú lanovku prevádzkujú a má rovnaké parametre, aké sú potrebné aj v slovenskom hlavnom meste.

„Naším záujmom je naučiť sa od rakúskych kolegov podnikať, napríklad v turizme,“ skonštatoval Roman. Podľa neho by sa Bratislava mohla stať pre rakúskych predstaviteľov vstupnou bránou k podnikaniu na území celého Slovenska a Romanovým zámerom je poskytnúť im na to vhodné podmienky.

(ver, sita)
Páčil sa vám článok?