Výstavba nového mosta si vyžiadala zmeny v organizácii dopravy v meste

10.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Výstavbou objektov dopravných stavieb a inžinierskych sietí súvisiacich s realizáciou stavby piateho mosta cez Dunaj v predĺžení Košickej ulice je na ľavom brehu Dunaja na dlhšie zmenená organizácia dopravy, vrátane MHD.

Realizácia jednej z najnáročnejších stavieb v Bratislave za posledných 30 rokov ovplyvnila dopravný režim na križovatkách Mlynské nivy - Svätoplukova - Košická - Prievozská a Prístavná - Košická - Landererova, ako aj v ich bezprostrednom okolí.

Pri takejto zložitej stavbe, žiaľ, nemožno očakávať úplné zachovanie bežného štandardu obslužnosti MHD. Pre obyvateľov i zamestnaných v tejto lokalite znamenajú nevyhnutné uzávierky komunikácií či rozkopávky chodníkov predĺženie peších trás k zastávkam MHD, prípadne použitie jedného prestupu navyše, alebo aj väčšiu zmenu v zaužívanom systéme cestovania linkami MHD.

Preto sa snažíme opätovne informovať cestujúcu verejnosť o zmenách v organizácii individuálnej i mestskej hromadnej doprave a poradiť im v tejto situácii.

Na trase Mlynské nivy - Prievozská ulica a opačne je umožnená premávka len v priamom smere a pre každý smer premávky tu je k dispozícii len jeden jazdný pruh. Rovnako na trase Prístavná - Landererova ulica je umožnená premávka len priamo. Kvôli zníženiu miery zdržania trolejbusov a autobusov MHD na ich obchádzkových trasách a zabezpečeniu obsluhy územia MHD je vhodné, aby tranzitná individuálna a nákladná cestná premávka sa presunula do vzdialenejších trás od Miletičovej a Prievozskej ulice.

Uzávierkami komunikácií sú dotknuté viaceré linky trolejbusovej i autobusovej dopravy, ktoré premávajú v náhradnom režime a zastavujú na náhradných zastávkach. Najdôležitejšími zastávkami v danej oblasti sa stali „Trenčianska“ na Miletičovej ulici, kde zastavujú aj presmerované autobusy č. 50 a 85, ďalej „Miletičova“ v križovatke ulíc Prievozská a Miletičova, pričom tu zastavujú presmerované linky č. 50 a 70 a napokon na Prievozskej ulici je to zastávka „Novohradská“ smerom do mesta a „Košická“ smerom z centra mesta, kde teraz zastavujú aj autobusy liniek č. 50, 70 a 85. Uvedené zastávky sa nachádzajú na okraji územia, ktorého stredom je Dulovo námestie a linky č. 50 a 85 tento priestor obchádzajú po najbližších prístupných komunikáciách. Pešia dostupnosť na uvedené zastávky nepresahuje bežný štandard.

Stavebnou činnosťou je dotknutá aj Svätoplukova ulica. V tejto časti mesta sú k dispozícii autobusové a trolejbusové linky MHD pri Autobusovej stanici Mlynské nivy, ako aj zo strany Záhradníckej ulice na zastávke „Kvačalova“, kadiaľ premáva presmerovaná linka č. 205.

Zmeny sa dotkli aj autobusových liniek č. 70 a 71. Autobusy č. 70 premávajú celodenne, v pracovných i víkendových dňoch po obchádzkovej trase cez Prievozskú a Bajkalskú ulicu. Spájajú prestupový uzol pod Novým mostom s Autobusovou stanicou Mlynské nivy, Prievozskou a Bajkalskou ulicou a cez Slovnaft s Podunajskými Biskupicami. Linka č. 71 je presmerovaná na Prístavnú a Landererovu ulicu, spája uzol Nový most so Slovnaftom a ďalej ide okrajom Podunajských Biskupíc na Dolné hony.

Keďže autobusy č. 71 premávajú len v rannej a odpoludňajšej špičke pracovných dní, na zabezpečenie obsluhy okolo Pressburgcentra, podniku Ryba, podnikov sídliacich pozdĺž či v blízkosti Prístavnej ulice, bolo potrebné riešiť pre túto oblasť linkou MHD aj celodenne. Preto premávajú autobusy č. 82 z Petržalky na Landererovu a k prístavu, ako jediná celodenná linka MHD. Na Prístavnej ulici sú zastávky „Plynárenská“ a „Prístav“.

Pre dosiahnutie cieľov v tejto oblasti z iných častí mesta je potrebné použiť prestup, najvhodnejšie na Dostojevskom rade, na zastávke „Malá scéna“. Na zmiernenie nepriaznivej situácie vo vzťahu Miletičova - Hlavná stanica DPB zhustil intervaly na linke č. 209, ktorá premáva z Ružovej doliny cez Miletičovu, Trnavské mýto, Račianske mýto, Šancovú, Predstaničné námestie a ďalej na Kramáre.

Pri cestách z Kramárov do oblasti Košickej ulice je použitie trolejbusov č. 209 jednou z možností cestovania. Aj na linkách č. 201 a 202 boli zhustené intervaly medzi spojmi, pričom č. 201 premáva z Dolných honov cez Gagarinovu, Miletičovu, Trnavské mýto na Hlavnú stanicu a linka č. 202 z Dolných honov cez Prievozskú a Mlynské nivy do centra mesta, na Rajskú ulicu.

Na záver niekoľko ďalších odporúčaní pre cestujúcich:

Pri cestách z Petržalky do oblasti Miletičovej ulice je možné použiť linku č. 86 a v prípade potreby na jej spoje prestúpiť ešte na území Petržalky.

Vzťah Hlavná stanica - Mlynské nivy je zabezpečený trolejbusovou linkou č. 210, ktorá premáva po trase Šancová - Račianske mýto - Legionárska - Karadžičova.

Pre cestujúcich, ktorí používali linku č. 82 z Trnavského mýta, je vhodné pokračovať električkami až do križovatky Krížna - Karadžičova a tam prestúpiť na linku č. 210 smerom k AS Mlynské nivy.

Samozrejme, nie je možné každému cestujúcemu vytvoriť individuálny plán cesty v zmenených podmienkach. Veríme, že aj vďaka týmto informáciám a odporúčaniam si cestujúci nájdu „svoje“ cesty podľa toho, ako to každému najviac vyhovuje.

Podrobný popis trás liniek MHD a zmenených zastávok

Linka č. 50: AUPARK - Starý most - Dostojevského rad - Mlynské nivy - Prievozská - Miletičova - Záhradnícka - Tomášikova - ŽST Nové Mesto - Vajnorská - Riazanská - OD SLIMÁK a späť. Zrušené zastávky: Marianum a Dulovo nám. obojsmerne a Páričkova v smere k OD Slimák. Náhradné zastávky: obojsmerne Trenčianska a Miletičova, Košická v smere k OD Slimák a Novohradská v smere k Auparku.

Linka č. 70: NOVÝ MOST - Vajanského nábr. - Dostojevského rad - Mlynské nivy - Prievozská - Bajkalská - Slovnaftská - Vlčie hrdlo - Krajinská - ŽST POD. BISKUPICE a späť. Zrušené zastávky: obojsmerne Prístavná, Plynárenská a Prístav, Marianum v smere k Novému mostu a Košická v smere k ŽST Pod. Biskupice. Náhradné zastávky: obojsmerne Miletičova a Prístavný most, Košická (na Prievozskej ul.) v smere k ŽST Podunajské Biskupice a Novohradská v smere k Novému mostu.

Linka č. 71: NOVÝ MOST - Vajanského nábr. - Dostojevského rad - Landererova - Prístavná - Slovnaftská - Vlčie hrdlo - Kazanská - Dvojkrížna - ČILIŽSKÁ a späť. Zrušené zastávky Miletičova a Prístavný most obojsmerne. Náhradné zastávky: Plynárenská a Prístav obojsmerne.

Linka č. 82 má novú konečnú zastávku pri prístave na Prístavnej ulici. Trasa linky: KÚPALISKO MATADOR - ŽST Petržalka - Rusovská cesta - Viedenská cesta - Starý most - Dostojevského rad - Landererova - Prístavná - PRÍSTAV a späť. Zrušené sú všetky zastávky v úseku od zastávky Prístavná po Hlavnú stanicu. Zastávky na zmenenej trase: Plynárenská a Prístav.

Linka č. 85: TECHNOPOL - Romanova - Osuského - Furdekova - Bosákova - Starý most - Dostojevského rad - Mlynské nivy - Prievozská - Miletičova - Záhradnícka - Tomášikova - ŽST Nové Mesto - Vajnorská - VOZOVŇA JURAJOV DVOR a späť. Zrušené zastávky: obojsmerne Landererova, Košická (na Košickej ul.), Dulovo nám. a Prístavná v smere k Technopolu. Náhradné zastávky: obojsmerne Čulenova, AS Mlynské nivy, Trenčianska, v smere k Voz. Jurajov dvor Košická (na Prievozskej ul.), v smere k Technopolu Novohradská.

Linka č. 89: KOPČANY - Panónska cesta - Rusovská cesta - Jantárová cesta - Starý most - Dostojevského rad - Karadžičova - AS MLYNSKÉ NIVY a späť. V smere k AS Mlynské nivy sú zrušené zastávky Landererova, Prístavná a Marianum. Náhradná zastávka: Čulenova v smere k AS Mlynské nivy. Na AS Mlynské nivy má nástupište a výstupište pred budovou autobusovej stanice (nie zboku ako doteraz), nástupište je spoločné s linkou č. 206.

Linka č. 205 je zlúčená s linkou č. 207. Trasa : RÁDIOVÁ - Slovinská - Rožňavská - Trnavská - Jégého - Záhradnícka - Americké nám. - Kollárovo nám. - Hodžovo nám. - Palisády - Mudroňova - Búdková - Lovinského - VALAŠSKÁ a späť. Neobsluhuje zastávky v úseku OLO Bazová až Rajská obojsmerne.

Linka č. 207 nepremáva, nahradila ju predĺžená linka č. 205.

Linka č. 509 HLAVNÁ STANICA - Šancová - Legionárska - Karadžičova - Mlynské nivy - Prievozská - Miletičova - Záhradnícka - Bajkalská - Slovnaftská - VLČIE HRDLO a späť. Zrušené zastávky: obojsmerne Čulenova, Landererova, Prístavná, Dulovo nám., v smere do Vlčieho hrdla Mlynské nivy, v smere na Hlavnú stanicu Košická. Náhradné zastávky: obojsmerne AS Mlynské nivy, Miletičova, Trenčianska, smerom na Hlavnú stanicu Novohradská, do Vlčieho hrdla Košická.

Linky č. 202, 208 a 510 - v smere k AS Mlynské nivy je zrušená zastávka Marianum.

Povolené uzávierky:

- čiastočná uzávierka ulice Mlynské nivy: pravý jazdný pás v smere jazdy z cent ra mesta v úseku od čerpacej stanice Slovnaft po križovatku so Súkeníckou ulicou (dĺžka 350 m)

- úplná uzávierka Košickej ulice od križovatky s ulicou Mlynské nivy po vjazd do podniku GUMON (dĺžka 55 m)

Popis obchádzky:

- pre čiastočnú uzávierku ulice Mlynské nivy: obojsmerne po vedľajšom jazdnom páse v jednom jazdnom pruhu pre každý smer jazdy, bez možností ľavých odbočení v križovatke so Svätoplukovou a Košickou ulicou

- pre úplnú uzávierku Košickej ulice: po zjednosmernenej Pláteníckej a Súkeníckej ulici

Termín:

do 30. apríla 2004

Páčil sa vám článok?