Dôležité križovatky sa budú monitorovať

9.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mesto pripravuje projekt monitorovania dôležitých križovatiek na svojom území. Televízny dohľadový systém riadenia križovatiek umožní riadenie dopravy v reálnom čase.

Systém, ktorého vybudovanie si vyžiada 30 miliónov korún, má zahŕňať pätnásť križovatiek. Podľa informácií z magistrátnej sekcie dopravy a cestného hospodárstva ide o križovatky Tomášikova - Gagarinova, Záhradnícka - Miletičova, Ružinovská - Tomášikova, Trnavské mýto, Trnavská - Bajkalská, Rožňavská - Galvaniho, Vajnorská - Bajkalská, Račianska - Jarošova, Nový most - nábrežie, Šafárikovo námestie, Mlynské nivy - Karadžičova, Račianske mýto, Šancová - Pražská, Americké námestie a Námestie 1. mája. Tento zoznam sa môže ešte zmeniť po rokovaniach s bratislavským krajským policajným riaditeľstvom.

Sledovanie skutočného času dopravy a dopravného zaťaženia na strategických križovatkách umožňuje dopravným inžinierom v riadiacej ústredni priamo vyhodnocovať stav dopravnej situácie v reálnom čase a operatívne aktualizovať vlastné podmienky riadenia.

Záznamové zariadenie tiež výrazne zjednodušuje možnosti sledovania denného, týždenného a ročného priebehu intenzity dopravy, a to bez negatívnych vplyvov počasia. Nemalou výhodou je aj možnosť archivácie jednotlivých dopravných stavov pre ďalšie dopravno-inžinierske analýzy, ale aj možnosť zisťovania typických porušení dopravných predpisov na jednotlivých vstupov. V konečnom dôsledku teda umožní aj „umravnenie“ nedisciplinovaných vodičov.

(lau)
Páčil sa vám článok?