Drzí vodiči parkujú aj na chodníkoch

8.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Drzosť niektorých vodičov nepozná hraníc: pokojne zaparkujú svoje vozidlá na chodníkoch či priechodoch pre chodcov, nedovolene sa pohybujú a parkujú v pešej zóne. Prečo Mestská polícia nezasahuje?

Túto otázku sme položili veliteľovi Okresnej stanice Mestskej polície Bratislava I Jozefovi Hitkovi. „Ťažko povedať, že nezasahujeme,“ odpovedal.

„V rámci našich personálnych možností a v súlade so zákonmi, ktoré túto činnosť regulujú, sa snažíme tieto problémy riešiť, ale vzhľadom na veľkú nedisciplinovanosť vodičov nie sme schopní riešiť ich vo všetkých lokalitách. V priemere mesačne osadíme okolo 1100 imobilizérov (papúč) a odtiahnutých je okolo 200 vozidiel, stovky priestupkov sú vyriešené na mieste blokovou pokutou. Len za minulý mesiac pracovníci Mestskej polície vybrali okolo 150-tisíc korún na blokových pokutách. Vzhľadom na uvedené čísla a s prihliadnutím na počty ľudí, ktoré máme, si myslím, že sa snažíme tieto problémy riešiť v maximálnej možnej miere. Problém je nám známy a hľadáme možnosti, ako ešte viac postihovať takéto priestupky.“

Zaujímalo nás aj, prečo je neustále spustený stĺpik na Františkánskej ulici, keď má byť zdvihnutý a vstup do pešej zóny má regulovať policajt na magistráte. Podľa J. Hitku za Hlavnou poštou sa už dlhší čas pracuje na komunikácii, čo prakticky sťažuje režim vstupu do pešej zóny. „Stĺpik je dolu v čase, keď je vjazd zabezpečovaný pracovníkom Mestskej polície  nad rámec služby na magistráte - nie je to teda pracovník, ktorý zabezpečuje výkon služby na magistráte, ale pracovník, ktorý má na starosti výlučne len režim na vstupe do pešej zóny a kontrolu Františkánskeho námestia,“ uviedol Hitka.

„Vozidlá, ktoré nemajú povolený vjazd do pešej zóny, sa tam nedostanú, sú tam však vozidlá, ktorých vodiči nerešpektujú režim v pešej zóne a zostanú v nej aj po 9. hodine, keď sú bez povolenia pohyb a parkovanie vozidiel v zóne zakázané. Pracovník, ktorý má službu pri stĺpiku, tieto prípady hlási operačnému stredisku, ktoré prostredníctvom hliadok zabezpečí buď osadenie imobilizéra na takéto vozidlo, alebo priestupok rieši priamo na mieste. Len za minulý mesiac bolo v lokalite, ktorá spadá pod vjazd za Hlavnou poštou, takýmto spôsobom vyriešených 115 priestupcov.“

(ver)

Policajti si zatiaľ takéto správanie vodičov veľmi nevšímajú, čoskoro by sa to však malo zmeniť.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?