Dopravný podnik sťažnosti na svojich revízorov zakaždým starostlivo preveruje

8.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

List našej čitateľky kritizujúci správanie revízorov, výňatky z ktorého uverejňujeme na inom mieste, sme poskytli aj predstaviteľom Dopravného podniku Bratislava so žiadosťou o vyjadrenie.

"Obsah listu pani Tatjany Š. sme preverili a na základe zistených skutočností uvádzame, že dňa 20. novembra 2003 v čase o 7.34 h vykonávali oprávnení zamestnanci Dopravného podniku Bratislava kontrolu tarifného vybavenia cestujúcich v dopravnom prostriedku MHD linky číslo 21 v úseku zastávok Krížna a AS Mlynské Nivy,“ uvádza sa v stanovisku podpísanom vedúcou odboru tarifných služieb dopravného podniku Zuzanou Horčíkovou, podľa ktorej revízori môžu kontrolu vykonávať z ktorejkoľvek zastávky liniek MHD. „Vo vozidle zistili dve cestujúce bez platného tarifného vybavenia, ktoré nezaplatili úhrady v hotovosti, ani sa nepreukázali dokladom totožnosti. Z tohto dôvodu revízori na konečnej privolali hliadku polície, ktorá zistila ich totožnosť.

Pani Š. ďalej uvádza svoju skúsenosť zo dňa 4. novembra 2003, keď revízori v čase o 10.21 h vykonávali kontrolu v dopravnom prostriedku linky číslo 21 v úseku zastávok Krížna a Autobusová stanica Mlynské Nivy. Vo vozidle zistili jedného cestujúceho bez platného tarifného vybavenia, ktorému v zmysle platných predpisov udelili povinnosť zaplatiť úhradu. Na základe predloženého dokladu totožnosti spísali služobné hlásenie.“

Podľa Z. Horčíkovej je povinnosťou revízorov vykonávať kontrolu tarifného vybavenia cestujúcich. „Pokiaľ cestujúci dodržiava Prepravný poriadok MHD v Bratislave, riadi sa platnými predpismi a vo vozidle cestuje s platným tarifným vybavením, nemusí mať žiadne obavy z výkonu kontroly,“ uviedla. „Pokiaľ cestujúci tieto predpisy poruší a cestuje bez platného, resp. s neplatným tarifným vybavením, je povinný znášať dôsledky z toho vyplývajúce.“

Ako ďalej uviedla Z. Horčíková, dopravný podnik pravidelne vykonáva kontrolu výkonu práce revízorov. Pokiaľ sa vyskytnú sťažnosti na ich postup a správanie sa voči cestujúcim, každý konkrétny prípad sa rieši osobitne, neraz aj konfrontáciou s dotknutou osobou (tak to asi bude aj v tomto prípade).

Zaujímali sme sa aj o právomoc revízorov. Tú upravuje zákon o cestnej doprave a zákon o dráhach, podrobnejšie sú povinnosti a právomoci upravené v Prepravnom poriadku mestskej hromadnej dopravy v Bratislave v článku 6 - Kontrola tarifného vybavenia. Uvedený predpis je v plnom znení uverejnený na webovej stránke www.dpb.sk. Pokiaľ ide o posilnenie právomoci revízorov, ktoré navrhol poslanec Pavol Minárik, podľa Z. Horčíkovej tu nejde o posilnenie právomoci revízorov, ale dopravcov s cieľom zosúladiť legislatívu platnú v Slovenskej republike.

Dodajme, že v priebehu prvých desiatich mesiacov tohto roka mal dopravný podnik príjem zo zaplatených úhrad od osôb cestujúcich v mestskej hromadnej doprave bez platného cestovného lístka vo výške viac ako 26 miliónov korún. Asi 30 revízorov ročne odhalí 52-tisíc až 55-tisíc čiernych pasažierov.

(lau)
Páčil sa vám článok?