Revízori vraj fyzicky napadli cestujúceho a viackrát ho hodili o sedadlo autobusu

8.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ako sme v našich novinách informovali, sú zámery posilniť právomoci revízorov mestskej hromadnej dopravy. Na článok reagovala naša čitateľka, ktorá upozornila, že niektorí revízori už dnes zneužívajú právomoci.

V liste, ktorý pre jeho rozsah nemôžeme zverejniť celý, opisuje prípad, ktorého svedkom sa stala 4. novembra v autobuse na linke 21 po tom, čo do vozidla nastúpila na Patrónke. Na sedadle si všimla spiaceho muža, ktorý držal lístok v ruke. Na zastávke na Karadžičovej pri secondhande nastúpili dvaja revízori a jeden z nich hrubo zatriasol spiaceho muža. Ten sa prebral a nevediac, čo sa deje, chvíľu hľadal lístok, až kým ho naša čitateľka neupozornila, že ho drží v ruke. Lístok skončil u revízorov, ktorí začali slovne útočiť na muža, že lístok je neplatný a či zaplatí 1400 korún.

Podľa našej čitateľky zjavne chceli zneužiť situáciu, mysliac si, že muž je opitý. Naša čitateľka začala nahlas upozorňovať cestujúcich, že lístok platí podľa minutáže na cestovnom poriadku a aj keď vozidlo niekoľko minút stojí v zápche, nie je potrebné označiť si nový. Autobus medzitým prišiel na konečnú zastávku pred Autobusovou stanicou Mlynské Nivy. Keď sa muž postavil, aby sa pripravil na výstup, jeden z revízorov ho surovo zdrapil a zhodil ho na sedadlo. Druhý revízor ho takisto s príslušným komentárom o „takých“ a tykaním niekoľkokrát hodil na sedadlá.

Naša čitateľka slovne bránila muža s tým, že nedal ani najmenší podnet na takýto „zákrok“. Jeden z revízorov sa potom pustil aj do nej, naznačil fyzický útok a potom ju vyhodili strednými dverami autobusu. Naša čitateľka si zapamätala preukaz, ktorý jej revízor ukázal - bolo na ňom číslo 24. Odpísala si aj údaje na vozidle - číslo 1302, BAB 61-03. Postrehla tiež, že jeden z revízorov niekam telefonuje od kabíny vodiča, preto podišla bližšie k otvoreným predným dverám a začula: „Koľko je to z Mlynskej na Krížnu - 29?“ Nato - bez slovka ospravedlnenia a s komentárom „Máš šťastie, že na Krížnu to bolo 29“ dal mužovi lístok späť a pustili ho z vozidla.

Naša čitateľka ponúkla mužovi svedectvo, ak by sa rozhodol podať trestné oznámenie, čo odmietol. Okrem iného jej v rozhovore povedal, že pracuje vo Volkswagene a mal 16-hodinovú službu, preto od únavy zaspal vo vozidle. Lístok mal platný: nastupoval na Mlynskej, čo je zastávka v Devínskej Novej Vsi. Naša čitateľka sa v cestovnom poriadku presvedčila, že z tejto zastávky je to na konečnú rovných 30 minút, a teda lístok mal platný.

Naša čitateľka (jej meno a adresu máme v redakcii) je presvedčená, že nejde o náhodu, pretože 20. novembra sa na tej istej trati a znova na tej istej zastávke stala svedkom podobnej udalosti. Tentoraz boli revízori až traja a na konečnej zastávke na Autobusovej stanici Mlynské Nivy, keď už autobus stál, revízor fyzicky zabraňoval asi desiatim cestujúcim, ktorých nestačili skontrolovať, vystúpiť z autobusu. „Akým právom si dovoľujú takto obmedzovať občanov?“ pýta sa naša čitateľka.

(ver)
Páčil sa vám článok?