Urobí niekto v pešej zóne konečne poriadok?

28.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

V uliciach historického jadra sa Bratislavčania ale i turisti neustále stretávajú s odstavenými autami. Pritom všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti Staré Mesto hovorí jasne - v čase medzi 10. a 22. hod. by v pešej zóne nemalo parkovať ani jedno auto.

Pomaly sa zmierujeme s tým, že sa áut v historickom jadre tak skoro nezbavíme, no sú chvíle, keď nám prekážajú viac ako inokedy. Tak ako počas osláv Medzinárodného dňa detí a festivalu vodníkov v prvú júnovú sobotu. Bezohľadní vodiči si z množstva detí v centre nerobili ťažkú hlavu. Po Michalskej ulici sa dokonca preháňala motorka.

Zarážajúce je, že v tom istom čase bez povšimnutia prechádzalo po Ventúrskej ulici aj auto mestskej polície. Takáto situácia sa v meste opakuje deň čo deň. Autá beztrestne jazdia a parkujú na Ventúrskej, Panskej, či Sedlárskej ulici. Bez povšimnutia strážcov poriadku, bez vozidiel odťahovej služby, bez založených imobilizérov. Dokonca mestský policajt, ktorý pri hoteli Danube kontroluje vjazd do pešej zóny sa už ani neobťažuje spúšťať závoru a kontrolovať vstup.

Na mieste je otázka, či je potrebné, aby tam vôbec bol. Sú však miesta, žiaľ mimo najexponovanejšej časti Bratislavy, kde polícia neúnavne učí vodičov rešpektovať dopravné predpisy. Napríklad na Komenského námestí. Voľné parkovacie miesta zvádzajú najmä mimobratislavských vodičov, napriek slabo viditeľnej dopravnej značke vyhradzujúcej parkovanie obyvateľom tejto časti mesta. Po niekoľkých minútach majú na kolese "papuču" alebo sú odtiahnutí.

Ak by sa podobný prístup uplatňoval aj v historickom jadre, čo by malo byť pre políciu prioritou, možno by sme sa dočkali, že na korze nebude ani jedno auto a stane sa skutočne pešou zónou.

Milan Šeršík

Piatok, 9. júna, 14.10 h. Bez povšimnutia polície parkujúce autá na Panskej ulici.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?