Kultúrnosť cestovania v MHD je tiež problém

11.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Jednotlivé mestské časti odovzdali v minulých dňoch požiadavky občanov na riešenie mestskej hromadnej dopravy. V 33. čísle Bratislavských novín sme priniesli niektoré podnety. Tie z Podunajských Biskupíc prinášame dnes.

Podunajská samospráva sa takisto ako aj ostatné mestské časti opiera o podnety občanov. Tí žiadajú napríklad predĺženie autobusovej linky číslo 74. Spoj ide v súčasnosti z Hlavnej stanice a končí pred areálom Slovnaft, a.s. pri Vlčom hrdle. Konečná zastávka by nemala byť pri Slovnafte, ale až na Čiližskej ulici, kde sa otáčajú trolejbusy. Vzniklo by tak priame napojenie na iné spoje.

Požiadavka na čiastočnú zmenu linky sa týka aj autobusu číslo 67. Spoj by mali podľa Biskupičanov presmerovať. Od konečnej zastávky na Devätinovej ulici (pri objekte bývalého Termokovu) by linka išla po ulici Padlých hrdinov, Vetvárskej a po odbočení na Učiteľskú ulicu by pokračovala po Odeskej ulici až na železničnú stanicu Podunajské Biskupice. Odtiaľ by pokračovala po Orenburskej ulici. Odbočením vpravo by sa dostala na pôvodnú trasu po Učiteľskej ulici.

Občania kriticky poukazujú aj na nasadzovanie dlhých autobusov cez víkendy a sviatky, keď nie sú plne využité. Naopak, často sa stáva, že počas pracovných dní nasadzuje dopravný podnik krátke autobusy, ktoré kapacitne nepostačujú.

Podunajské Biskupice kritizujú aj zlý technický stav a vysoký vek vozidiel MHD, ktoré jazdia najmä v okrajových častiach mesta. Znižuje sa tým bezpečnosť cestujúcich. Samospráva poukazuje aj na kultúru cestovania. V prostriedkoch MHD, najmä autobusoch, sú neraz cestujúci obťažovaní bezdomovcami, ľuďmi pod vplyvom alkoholu alebo drog. Nezriedka ide aj o občanov, ktorí sa prepravujú v špinavom a zapáchajúcom oblečení.

(rob)
Páčil sa vám článok?