Na chodníku na Miletičovej sa beztrestne parkuje

23.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ani fyzické zábrany, ploty či stĺpiky neraz nepomôžu proti nezodpovedným vodičom, ktorí vedome porušujú predpisy a parkujú na chodníkoch.

Najnovším príkladom je chodník na Miletičovej ulici. Po nedávnej rekonštrukcii časti tejto ulice tu pribudli na chodníkoch zábrany v podobe ohrád alebo stĺpikov, ktoré mali ochrániť priestor pre chodcov. Skutočnosť je však taká, že najmä úsek pred trhoviskom si niektorí vodiči zamieňajú za parkovaciu plochu. Nepomohli ani zábrany - mnohé sú osadené tak neprezieravo, že neplnia svoju funkciu. Týka sa to aj osadených biskupských klobúkov, z ktorých jeden už niekto stihol vyvrátiť.

Na problém sme museli upozorniť bratislavský magistrát, ktorému komunikácia patrí. Riaditeľka sekcie dopravy a cestného hospodárstva Tatiana Kratochvílová nám sľúbila, že oslovia mestskú i štátnu políciu, aby častejšie monitorovali tento priestor. Dodala, že sa zamerajú na tento úsek komunikácie a po čase vyhodnotia situáciu.

Problematike parkovania na chodníkoch sa Bratislavské noviny venujú často. Mestská polícia väčšinou tvrdí, že je len na samotných vodičoch, či budú riskovať vysoké pokuty a prípadne odtiahnutie svojich vozidiel. Skutočnosť, že autá denne parkujú na chodníkoch a neraz opakovane na tom istom mieste, však svedčí o benevolencii tých, ktorí majú na dodržiavanie pravidiel dohliadať. Mestská polícia pod vedením náčelníčky Zuzany Zajacovej tieto prehrešky nedisciplinovaných vodičov systematicky prehliada. A nejde len o parkovanie na Miletičovej ulici.

Podobná, ba ešte horšia, je situácia v centre mesta, v blízkosti historického jadra alebo na Palisádach. Napríklad na Medenej a Kúpeľnej ulici, len niekoľko metrov od staromestského oddelenia mestskej polície, ktorému velí Jozef Hitka, bezohľadní vodiči pravidelne ohrozujú chodcov pri parkovaní na chodníkoch. Samozrejme bez povšimnutia mestských policajtov. Pre mestských „strážcov” zákona je pohodlnejšie založiť papuču neznalému turistovi, ako riskovať slovné či fyzické útoky bezočivých vodičov.

V tejto súvislosti však padá vina aj na miestne samosprávy, ktoré nie sú schopné či ochotné riešiť tento problém osadením pevných zábran v podobe stĺpikov alebo tzv. biskupských klobúkov na priechody pre chodcov, kadiaľ sa autá vo väčšine prípadov na chodník dostanú.

(rob)
Páčil sa vám článok?