V akom ročnom období si je lepšie plánovať rekonštrukcie a opravy?

17.4.2020

Zdroj: New Africa/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

(pr) Ak ste sa rozhodli pre rekonštrukciu domu alebo bytu, zrejme vás k tomu nedonútilo len množstvo voľného času, ale aj ročné obdobie, v ktorom sú pre vykonávanie konkrétnych prác ideálne podmienky. V zime máte napríklad k dispozícii väčšie množstvo odborníkov a skúsených majstrov. Na jar a v lete sú to zasa dlhšie denné hodiny a príjemné teploty na prácu v exteriéri.

Ako ale spolu s tým všetkým skombinovať aj našu dovolenku a nájsť si ideálny čas na výmenu ohrievacej jednotky, bez ktorej sa v zime nezaobídeme? Aká sezóna je na vaše plánované opravy lepšia? Odpovede na tieto a ďalšie iné otázky sa dozviete v našom článku.

Prvoradé a najdôležitejšie je plánovanie

Pre mnohých sú rekonštrukcie alebo opravy ako prírodné katastrofy. Aby však boli prípadné straty a vaše obavy minimalizované, je lepšie sa na všetko vopred pripraviť. Oprava si bude vyžadovať nielen vážne finančné, ale aj pôsobivé emocionálne „injekcie“.

To znamená, že ak vaše plány zahŕňajú kompletnú  zmenu domu alebo bytu s množstvom veľkých zásahov do konštrukcie, budete si musieť vypracovať stratégiu a najať na výrobu moderných drevených schodov alebo inú úlohu tých najlepších odborníkov.

Pri plánovaní  je preto potrebné si dobre sformulovať odpovede na niektoré všeobecné otázky:

  • Čo všetko je potrebné zmeniť a zlepšiť?
  • Týkajú sa plánované zmeny interiéru alebo exteriéru?
  • Kedy je na opravu vhodný čas?
  • Od koho je lepšie kúpiť stavebné materiály?
  • Aký rozpočet máte k dispozícii ?
  • Ste pripravení vyhľadať pomoc od profesionála?
  • Kde nájdete spoľahlivý stavebný tím?

Získané odpovede, budú, samozrejme, základom iba pre veľmi všeobecný akčný plán, ale zatiaľ to stačí. Vyladiť konkrétne kroky potom môžete po zvážení toho, čo a kedy je lepšie urobiť.

Letná oprava

Na jar a v lete si vyberajte tradičné sezóne a častejšie exteriérové opravy, pri ktorých určite budete potrebovať a využijete komplexné výškové práce. Výhody tohto ročného obdobia sú zrejmé. Dlhší deň a viac prirodzeného svetla. Vonku je teplo, takže máte ideálny čas aj na výmenu starého kúrenia alebo renováciu záhrady. Okrem toho je veľa stavebných a povrchových materiálov navrhnutých tak, aby sa s nimi dobre pracovalo pri plusových teplotách, musia sa tiež prepravovať a v správnej teplote aj skladovať.

Na jar a v lete je napríklad vhodnejšie a pohodlnejšie tiež opravovať balkóny a lodžie, inštalovať klimatizáciu, prípadne presvetliť podkrovie kvalitným Velux oknom. Dôležitou otázkou tiež je, či máte v pláne sa počas opravy odsťahovať alebo nie.  Rovnako aj fakt, či máte v pláne počas rekonštrukcie riešiť ešte aj dovolenku.

Oprava v zime

Čo je ideálne robiť v zime? Takmer všetky fázy dekorácie interiéru. Jediným problémom je už spomínaná výmena radiátorov alebo okien. Spravidla je vám však počas tohto ročného obdobia k dispozícii väčšie množstvo dizajnérov, stavebníkov a opravárov, ktorí môžu na vašom probléme okamžite začať pracovať. Možné je aj pokladanie  laminátu a opráv vo všetkých izbách, výmena nábytku, montáž zavesených podhľadov. Navyše, na jeseň a s príchodom zimy ceny stavebných materiálov klesajú, vďaka čomu dobre ušetríte.

Takže, ak sa rozhodujete využiť svoj voľný čas na renováciu svojho domova, všetko si podrobne naplánujte. Myslite pritom aj na to, že budete potrebovať možno viac času, než sa očakávalo. Nezabudnite ani na „zadné vrátka“ a ročné obdobie, v ktorom prestavbu plánujete.

Páčil sa vám článok?