BEDEKER GURMÁNA: Ako chutí na hlavnej železničnej stanici? Najete sa, alebo odídete hladní?
Zdroj: Marián Dekan
Tentoraz sme sa nevybrali za gurmánskym zážitkom, ale, jednoducho, zahnať hlad. Ako rozcestovaní turisti, ktorých je na bratislavskej hlavnej železničnej stanici v čase dovolenkovej sezóny veľa.
Pred Hlavnou stanicou nájdete štyri stánky, v ktorých dostať niečo na jedenie. Nielen bagety či rožky, ale aj „hotové jedlá“, pod čím si predstavte predovšetkým cigánsku pečienku, vyprážaný syr či rezeň v žemli (2,80 €). Ceny sú primerané, až na minirožok (1,70 €) s troma tenkými plátkami lacnej salámy, dvoma plátkami kyslej uhorky a minimom masla.
Zdroj:
Marián Dekan
Tento malý rožok vás vyjde 1,70 eura.
Viac sa oplatí zájsť do vestibulu budovy – fastfood v stánku „Kebab Bagety“ je čerstvý a chutný. V ponuke je kebab v placke aj döner kebab (3,70 €), bagety v rôznych variáciách (2,50 € až 3,70 €), hotdog (1,50 €), ale aj fitnes šalát s kuracím mäsom (3,70 €). Možno si však budete musieť vystáť rad, záujemcov totiž býva veľa.
Zdroj:
Marián Dekan
Asi najviac ľudí si kupuje na Hlavnej stanici jedlo v tomto stánku s kebabom.
Neďaleko je tiež pizzeria, kde si okrem pizze (4,50 € až 6,60 €) môžete dať kurací rezeň s hranolčekmi (6,30 €). Za teplým jedlom však radšej vyjdite do reštaurácie na poschodí, ponuka je pomerne široká a obslúžia vás aj na terase (úvodná foto článku). O tejto reštaurácii, keďže je na poschodí, mnoho ľudí ani nevie. Prostredie je viac ako skromné, ceny skôr neskromné, ale personál ochotný a pozorný.
Zaskočilo nás, že nemajú sýtenú minerálku, objednávajú vraj len tichú a polosýtenú. Dali sme si teda sódu (1 €/0,5 l) a ešte kofolu (1,50 €/0,5 l), oba nápoje boli príjemne vychladené.
Zdroj:
Marián Dekan
Držková polievka celkom chutila, len nám ju museli lepšie ohriať.
Z piatich druhov polievok sme si objednali držkovú (2,70 €) s rožkom (0,30 €). Zjavne ju narýchlo zohriali v mikrovlnke – miska bola síce horúca, ale polievka vlažná. Po dodatočnom ohriatí však chutila, držiek v nej bolo dosť, vyhovovala nám aj konzistencia polievky, bola hustá tak akurát. Rožok však bol suchý, „papierový“, nič chrumkavé.
Zdroj:
Marián Dekan
Černohor v reštaurácii na poschodí trochu sklamal.
Černohorský rezeň (6,90 €), na ktorom milujeme najmä zemiakové cestíčko, nás sklamal, chuť strúhaných zemiakov sme v ňom takmer necítili, ani vôňu majoránky. Bravčové mäsko však bolo mäkké, čisté – ak si odmyslíme, že sme chceli „černohor“, chutilo. Porcia bola dostatočne veľká a v tomto smere nesklamal ani maďarský guláš s knedľou (6,90 €). Čakali sme síce výraznejšiu, pikantnejšiu chuť, no hovädzie mäso bolo jemné a šťavnaté.
Zdroj:
Marián Dekan
Na veľkosť porcie maďarského guláša sme sa sťažovať naozaj nemohli.
Prekvapením, tentoraz milým, boli čašníci, ktorí sa nám pri odchode poďakovali za návštevu. Nezažili sme to všade. Aká je vaša skúsenosť? Napíšte nám!
BEDEKER GURMÁNA - Ramen, raisukaree či gyoza? Testovali sme ázijské špeciality...
Aj japonská reštaurácia Wagamama v nákupnom centre Eurovea fungovala počas koronakrízy cez „okienko“, no dnes si už môžete posedieť vnútri či na terase pri promenáde. A vychutnávať si ázijskú exotiku s výhľadom na Dunaj.
(bn)