BEDEKER GURMÁNA - Ramen, raisukaree či gyoza? Testovali sme ázijské špeciality...

13.6.2020

Zdroj: FB Wagamama

Páčil sa vám článok?

Aj japonská reštaurácia Wagamama v nákupnom centre Eurovea fungovala počas koronakrízy cez „okienko“, no dnes si už môžete posedieť vnútri či na terase pri promenáde. A vychutnávať si ázijskú exotiku s výhľadom na Dunaj.

Úprimne, nie sme experti na ázijskú kuchyňu, mnohé z jedál, ktoré sme ochutnali, boli pre nás nevyskúšanou exotikou. Jedálniček je pestrý, okrem japonských špecialít obsahuje aj iné ázijské jedlá, napríklad korenisté thajské či kórejské. Ak nie ste veľmi na pikantné, ustriehnite si ingrediencie – my sme si napríklad dali priniesť čili papričky v osobitnej miske.

Zdroj: FB Wagamama

Jedlo sa vo Wagamame podáva vždy čerstvé, čašníci nám ho preto nosili postupne, každé v momente, keď bolo hotové. Do polhodinky sme však už mali na stole každý to svoje. Mohli sme použiť drevené paličky, ktoré nútia jesť pomalšie, bez náhlenia, k dispozícii sme mali tiež lyžicu a vidličku. Chýbal len nôž, no zistili sme, že by bol zbytočný, mäkučké mäsko nebolo potrebné krájať. A pri morských plodoch v polievke sme si pomáhali rukami, ktoré sme si potom očistili vlhčenou vreckovkou – tú sme mali priloženú vedľa taniera.

Ako prvé nám priniesli Raisukaree s kuracím mäsom (10,45 €). K šťavnatému kuraciemu mäsku sa výborne hodila jemne pikantná karí omáčka.

Zdroj: (bn)

Raisukaree

Pridané hráškové struky boli chrumkavé, fresh, presne také, aké majú byť. Ako prílohu sme mali čistú bielu ryžu, takže chute neboli prekombinované. Porcia bola obrovská, 650-gramová, no dokážete ju zjesť celú. Jedlo bolo totiž nielen chutné, ale aj ľahké, pripravené z kvalitných surovín, ktoré nezaťažujú žalúdok.

K tradičnému jedlu Grilled duck donburi (13,65 €), čo je miska dusenej ryže s trhaným kačacím stehnom v pikantnej teriyaki a yakitori omáčke, sme mali aj opečené vajíčko.

Zdroj: (bn)

Grilled Duck donburi

Mäso bolo chutné, jemné, takže sme si vystačili s lyžicou a vidličkou. Skvelý bol aj zeleninový „mix“: hráškové struky, sladký zemiak, červená cibuľa aj jarná cibuľka, k tomu ešte strúhaná uhorka a napokon kimchee, čo je tradičná fermentovaná kórejská delikatesa zo zeleniny a korenia.

Vyskúšali sme tiež Steak Bulgogi  (15,75 €), čiže marinovaný steak so soba rezancami, ktoré sa tradične pripravujú z pohánkovej múky.

Zdroj: (bn)

Steak Bulgogi

​Túto špecialitu perfektne ochutila sezamová a bulgogi omáčka a tiež spomínané kimchee. Na tanieri sme mali aj opražený baklažán, jarnú cibuľku a vajíčko farbené čajom. Jedlo bolo lahodné, vyvážené, nerušila nás nijaká dominantná chuť.

Delikátna bola aj grilovaná jahňacina Teriyaki lamb (14,65 €) s exotickými hubami, špargľou, kelom a hráškovými strukmi.

Zdroj: (bn)

Teriyaki lamb

Mäso bolo jemné a chutné, skvelé boli i huby, na tanieri sme mali celé kusy. Toto jemne pikantné jedlo so soba rezancami nám úplne sadlo.

Tradičnú japonskú polievku ramen, ktorej základom je vývar z mäsa alebo kostí a rezance, sme si dali v dvoch verziách. Vo Wagamama ramen (13,65 €) bol okrem kuracieho mäsa, kreviet, mušlí a vajíčka farbeného čajom aj plátok pečeného mastného bôčika. Ten nám "nesadol", ale inak bola polievka vynikajúca. Jedli sme ju prvýkrát a určite nie naposledy.

Zdroj: (bn)

Wagamama ramen

Pozor, Tantanmen beef ramen (11,95 €) je poriadne pikantná polievka, zjavne vďaka pridanému čili oleju a tiež kórejskému kimchee, v ktorom je pálivá červená paprika. V silnom vývare sme mali štedrú porciu trhaného hovädzieho mäsa, plátky bambusu, aj jarnú cibuľku a vajíčko farbené čajom. Ostrá chuť polievky nás síce najskôr zaskočila, no keď sme si „zvykli“, chutila.

Zdroj:

Tantanmen beef ramen

Ochutnali sme tiež Miso s japonským pickles (1,85 €), čo boli v našom prípade kúsky nakladanej uhorky. Táto zdravá polievka, ktorá je súčasťou tradičných japonských raňajok, mala nevýraznú chuť a uhorky nám pripadali navyše. Napokon, Japonci si „pickles“ do miso polievky nedávajú, konzumujú ho osobitne, napríklad s bielou ryžou.

Zato Gyoza (5,25 €), s ktorou sme už mali skúsenosť, nesklamala. Vyprážané taštičky plnené kačacím mäsom boli výborné, chutná bola aj omáčka, do ktorej sa namáčajú. Škoda, že ich bolo iba šesť kúskov...

Zdroj: (bn)

Pre japonskú kuchyňu je okrem čerstvosti typická ľahkosť, aj preto môžu našincovi pripadať niektoré jedlá trochu nudné. Oplatí sa však ochutnať, hoci ceny patria k tým vyšším. Mimochodom, „wagamama“ znamená v japončine „sebeckosť“. Preložte si to tak, že by bolo škoda nedopriať si.

(ac)

Naše hodnotenie: *****
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie


Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb a zobrazovať relevantnú reklamu. Zobraziť viac informácií. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.