BEDEKER GURMÁNA: Otestovali sme novú reštauráciu Loove Restaurant by Vegana

12.1.2020
0
Loove restaurant by Vegana

Zdroj: Marian Dekan

Páčil sa vám článok?

Ak sa vám žiada po sviatkoch odľahčiť, dobrou voľbou je vegánska reštaurácia. Otestovali sme tú najnovšiu, ktorú v Bratislave otvorili len tri týždne pred Vianocami.

Loove Restaurant by Vegana na Plynárenskej ulici v Ružinove je čisto vegánska reštaurácia, za ktorou stojí sieť so zdravými potravinami Vegana. Zaberá dve podlažia, otvorená je v pondelok až piatok od 11. do 17. hodiny a majitelia zjavne rátajú s tým, že sem budú chodiť na obed ľudia z okolitých bizniscentier – pri stoloch na hornom podlaží sú prípojky na internet. Káble na pripojenie však v čase našej návštevy nemali a nefungovala ani wifi, vraj bude čoskoro.

Keďže sme prišli pár dní pred vianočnými sviatkami, v ponuke nás neprekvapila kapustnica – bola to však jediná polievka, ktorú mali. Zato výber hlavných jedál, ako aj šalátov, bol pestrý. Samozrejme, vegánskych, hoci názvami chceli mnohé pripomenúť „klasiku" (vreska - vegánska treska, vatarka - vegánska tatarka, rybie filé -  zo zeleru...) Pri každom názve jedla bol uvedený aj zoznam alergénov, len pri dvoch omáčkach na označenie akosi pozabudli, rovnako ako na naberačku na špenátové štrúdle, museli sme o ňu požiadať.

Vianočný zemiakový šalát:

Zdroj: Marian Dekan

​Jedlá však chutili výborne, všetky boli čerstvé, zjavne pripravené z kvalitných surovín. Ak sa vám žiada niektoré si dochutiť, nie je problém, k dispozícii máte soľ, bežné koreniny, sójovú omáčku, balzamikový ocot či olivový olej, ako aj rôzne dipy....

Zdroj: Marián Dekan

​Jedlo si nakladáte na tanier sami a platíte podľa jeho hmotnosti – 1,80 eura na 100 gramov (18 eur na 1 kg). Zdalo by sa, že to nie je až tak veľa, no porcia vyjde približne na 5 – 6 eur (všimli sme si, že takúto sumu platili aj iní zákazníci). Keď k tomu prirátate 2,20 eura za polievku a ešte aj nejaký ten nápoj, tak to chce aspoň dva „gastráče". Džbán s vodou máte k dispozícii zadarmo, za ostatné nápoje, pochopiteľne, platíte. Kofola stojí 1,80 eura, veľká citronáda 4,20 eura, káva 1,80 eura, kapučíno 2,20 eura, čaj 1,90 eura... Čo nám určite chýbalo, bola váha pre zákazníka, aby si mohol cenu jedla vopred preveriť a prípadne doložiť na tanier, podľa svojej peňaženky.

​S kolegom sme degustovali 13 druhov jedál. Kapustová polievka s hríbmi a tofu bola dobrým štandardom. Skvele chutili vryndzové halušky (takmer ako bryndzové, len bez slaninky), tiež pečené fialové zemiaky, fazuľovo-hlivový guláš aj gyros z hlivy. Odporúčame tiež vatarku a vresku. Majonézu pripravenú na rastlinnej báze dovážajú z firmy v USA,  ktorá stavia na bezobalovú výrobu. Zeleninový caserolle, v ktorom bola najvýraznejšia chuť mrkvy, bolo pre nás skôr zaujímavé ako neodolateľné,  podobne i pečené topinambury. Výborný bol grécky šalát, rozpačitý dojem sme však mali z miešaného šalátu pripraveného z kyslej kapusty, kelu a strúhanej mrkvy. Kocky tofu v špenátovej štrúdli nám pripadali „navyše", zato broskyňovo-slivkový koláč s posýpkou bol dokonalý, odporúčame!

Pečené fialové zemiaky, fazuľovo-hlivový guláš, gyros z hlivy:

Zdroj: Marián Dekan
​Chválime tiež príjemné prostredie s klimatizáciou (v lete ju oceníte), v reštaurácii nájdete aj detský kútik a malú knižnicu, dokonca s hrami pre deti. Vyhovovala nám i servírovanie formou samoobsluhy, keďže sme chceli ochutnať „z každého niečo“. A neboli sme sami - viacerí zákazníci stavili na pestrú skladbu taniera. Odnášať podnos s použitým riadom nemusíte, o to sa postará personál. Dodajme ešte, že v čase obeda sme nezažili žiaden stres ani tlačenicu, ktorá desí v lacných bufetoch.

Detský kútik:

Zdroj: Marián Dekan

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(ac, md)

Páčil sa vám článok?