BEDEKER GURMÁNA: Na Lazaretskej kraľuje Bratislavská Kozlovna
Zdroj: fb oficialna stránka Bratislavská Kozlovna
Na začiatku Lazaretskej ulice zo strany Špitálskej bola kedysi legendárna Poľovnícka reštaurácia. Po zmene režimu sa premenovala na Detva, neskôr tu bola reštaurácia U dvoch levov. Boli to vždy prevádzky nižšej ceny aj kvality. Už vyše roka je tu Bratislavská KOZLOVNA, prvý gastronomický koncept veľkopopovického pivovaru v meste.
Priestor prešiel kompletnou rekonštrukciou, interiér je zariadený v štýle moderných pivovarníckych reštaurácií, aké už v Bratislave otvorili iné pivovary. V Kozlovni však majú originálne drevené stoly s kovovými kopýtkami, pričom interiéru dominujú drevo a železo. V prednej časti z Lazaretskej je výčap a priestor pre fajčiarov, v zadnej časti otvorenej s výhľadom do ministerského parkoviska je priestranná časť pre nefajčiarov.Podľa očakávania je ponuka jedál podobná konceptom konkurenčných, resp. spriaznených pivovarov ako je Prazdroj (Kolkovna) či Gambrinus (Srdcovka).
Studené predjedlá, resp. chuťovky k pivu, polievky, šaláty, hlavné jedlá slovenskej a českej kuchyne, bezmäsité jedlá, dezerty. Z predjedál sme si dali paštétu z kačacích pečienok s cibuľovým pyré a domácim chlebom (5,20 €) a nakladaný hermelín s pikantným pivným karamelom (4,60 €). Obe boli chutné, boli sme zvedaví, akého tu majú utopenca, v čase našej návštevy však nebol v ponuke. Z trojice polievok sme ochutnali dve - fazuľový špeciál s klobáskou, údeným mäsom, zeleninou a rezancami (3,90 €) a kurací vývar s domácimi rezancami, mäsom a zeleninou (2,90 €). Ani proti jednej sme nemali najmenšiu výhradu. Obe boli husté a chutné.
V ponuke devätnástich hlavných jedál sú napríklad kapustové strapačky (6,80 €) či bryndzové halušky so slaninkou (6,90 €), ale aj kuracie krídelká v medovo-pikantnej marináde (8,60 €), bravčové rebrá s pikantnou marinádou (11,90 €), zemiakové gule plnené údeným mäsom, kyslou kapustou a opraženou cibuľkou (7,60 €) a bravčové koleno na pive s chrenovým krémom a chlebom (12,90 €). My sme si dali vykostené kuracie stehno s plackami z červenej repy a zeleninovým ragú (8,90 €) a slovenský burger, čiže hovädzie mäso s pečenou slaninou, oštiepkom a volským okom, cesnakový dressing, podávaný s hranolčekmi (9,80 €).
Kuracie stehno bolo chutné, aj keď to nebolo celé stehno alebo bolo z veľmi malého kuriatka. Cviklové placky boli originálne a chutné. Porcia slovenského burgera bola veru poriadna, kombinácia s volským okom a údeným oštiepkom bola originálna a rovnako aj chutná. Hranolčeky boli nesolené, čo sme ocenili, pretože niektoré reštaurácie zvyšujú konzumáciu nápojov práve soľou. Bezmäsité jedlá ako špenátové krupoto (7,80 €), hríbové krupoto s parmezánom (8,30 €) alebo vyprážaný oštiepok s hranolčekmi (6,90 €) sme tentoraz vynechali, rovnako nám už nezostalo miesto na niektorý z dezertov, či už jablkovú štrúdľu (2,90 €), tvarohové šišky s vanilkovým krémom (3,30 €) alebo somloi halušky so šľahačkou a čokoládovou polevou (2,90 €).
Obsluha bola pozorná, v čase obeda však nestíhal kuchár ani čašník. Vtedy tu totiž kraľuje obedové menu za 4,70 €, resp. 5,90 €. V ponuke majú jednu polievku a na výber päť hlavných jedál. Celkovo hodnotíme Bratislavskú Kozlovnu ako najlepšiu reštauráciu na ulici, na Kolkovnu či Srdcovku však zatiaľ nemá.
Naše hodnotenie: 4 hviezdičiek
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.