BEDEKER GURMÁNA: Kláštorný pivovar varí nielen dobré pivo

27.10.2018

Zdroj: FB Kláštorný pivovar

Páčil sa vám článok?

Časť niekdajšieho kláštora Milosrdných bratov na Námestí SNP slúži aj gastronómii a obchodu. V nádherných priestorov stredovekej stavby sa okrem Bratislavskej reštaurácie nachádza aj pivovarská reštaurácia KLÁŠTORNÝ PIVOVAR, ktorú tu otvorili pred troma rokmi.

Napriek tomu, že Milosrdní bratia sa historicky nevenovali vareniu piva, ale ide predovšetkým o špitálsky rád, Kláštorný pivovar navodzuje dojem, že pivo sa tu varí odnepamäti. Preto sme sa išli presvedčiť, aké pivo a jedlo tu varia. Vstup do Kláštorného pivovaru je pomerne nenápadný, za dvojkrídlovými dverami sa skrýva výčap, samotná varňa piva, reštauračná časť pre zhruba 40 hostí, v podzemí je však rozsiahly priestor pre zhruba 200 hostí. Interiér je citlivo zrekonštruovaný – tmavé drevené obloženie stien a stropov, kamenné sokle po takmer celom obvode interiéru bolo určite nákladnou investíciou, ale výsledný efekt stojí za to. Takmer verne približuje architektúru sakrálnej barokovej stavby kláštora. Nás však viac ako interiér zaujíma vždy kvalita kuchyne a obsluhy, inak tomu nebolo ani v prípade Kláštorného pivovaru. Na naše prekvapenie je ponuka jedálneho lístka pomerne skromná. Dva druhy polievok, šesť hlavných jedál a sedem malých pivných špecialít. Na druhej strane oceňujeme, že Kláštorný pivovar sa jasne profiluje a nepodlieha žiadnym módnym trendom a zbytočne nedopĺňa svoju ponuku všehochuťou, aby uspokojil každého. Je to, jednoducho, pivovar a tomu prispôsobil aj svoj jedálny lístok.

Zdroj: FB Kláštorný pivovar

Ochutnali sme obe polievky – domácu kapustnicu so smotanou, údeným  mäskom a klobásou s chlebom (3,50 €) a držkovú polievku s chlebom (2,50 €). Treba otvorene povedať, že obe boli vynikajúce – držková síce o niečo viac pikantná, ako býva zvykom, ale ani voči jednej sme nemali výhradu. Zo šestice hlavných jedál sme si dali pečené kuracie krídelká s domácim chlebom (300 g/ 6,90 €), pečené bravčové rebierka s chlebom, horčicou, chrenom a oblohou nakladanej zeleniny (600 g/ 9,90 €) a pečené koleno s chlebom, horčicou, chrenom a nakladanou zeleninou (1300 g/ 12,90 €). Zámerne uvádzame aj gramáž jedál, aj keď značnú časť všetkých jedál tvoria kosti. Ani tu sme nemali žiadnu výhradu, krídelká aj rebierka boli vynikajúce, koleno malo síce kožu až príliš spečenú, bola to však porcia pre dve osoby, na jedného je to rozhodne priveľa.

Zdroj: FB Kláštorný pivovar

​Kláštorný pivovar ponúka v jedálnom lístku aj menšie porcie jedál - klobásu Cigaro Knižka (120 g/ 4,90 €), vyprážané grundle (ančovičky) (120 g/ 4,90 €) a tatársky biftek s hriankami (120 g/12,90 €). K pivu ďalej ponúkajú utopenca (3,50 €), zemiakové chipsy s dressingom (3,90 €), nakladaný hermelín pikantný alebo s orechmi (3,90 €), či lokše mastené husacou masťou (3 ks/ 3,50 €). Aká by to bola návšteva pivovaru, keby sme neochutnali aj pivo. Dobré pifko 9-stupňové (0,5 l/ 1,70 €) je ľahké a osviežujúce, veľmi dobrý je aj 11-stupňový Kláštorný ležiak (0,5 l/ 1,90 €). Tmavého 14-stupňového Ivana (0,5 l/ 2,20 €) sme neochutnali, ani 13-stupňové medové pivo Medobeer (0,3 l/ 2,50 €). Celkovo hodnotíme Kláštorný pivovar pozitívne. Kapacita toaliet síce nezodpovedá kapacite hostí, preto si nevieme predstaviť, aké to tu je, keď je plný dom, ale to už nie je náš problém.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?