Na žabie stehienka do Hradnej vinárne

6.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Od návštevy novej reštaurácie v areáli Bratislavského hradu sme čakali rovnako ohromujúci pocit, ako pri pohľade na jej suseda majestátne sa vypínajúceho nad Dunajom. Nestalo sa. Napriek tomu nemožno znovuotvorenej Hradnej vinárni uprieť osobitý ráz.

Trochu prázdnemu interiéru dominujú dva veľké sklené lustre, z ktorých každý stál podľa neoverených informácií jeden milión korún. Príbuznosť priestoru s historickou budovou hradu zdôrazňujú kamenné stĺpy. Klenbové steny sú zdobené dobovými obrazmi, no prítomnosť súčasnosti jasne vyjadruje modernejší nábytok. Napriek tomu budí reštaurácia dojem honosnejšieho zariadenia.

Prestieranie na stole nemá nedostatky, živé kvety, poháre na minerálku a víno. Trošku sme boli sklamaní, keď nám čašník po prinesení objednaných nápojov neodniesol zo stola prebytočné poháre a tak sme si museli na prinesené taniere robiť dodatočne miesto. Keď už sme pri tých nápojoch, ani ich ponuka celkom nezodpovedala jedálnemu lístku. Na našu objednávku sme dvakrát dostali zápornú odpoveď. Azda roztržitosťou či nedorozumením obsluhujúceho čašníka ospravedlňujeme to, že nám priniesol iné pivo, než sme si objednali.

Na jedálnom lístku sú jedlá takmer zo všetkých druhov mäsa - bravčového, hovädzieho, jahňacieho, teľacieho, kuracieho, morčacieho, rybieho. Sú tu však aj vyslovene labužnícke špeciality ako slimáky či žabie stehienka. Začali sme údenými hovädzími plátkami s diabolskou omáčkou ako predjedlom. Chutné, vraveli sme si a čakali sme na hlavný chod, čo boli zapekané kuracie prsia s ovocím, zapekané teľacie medajlónky so špargľou, do tretice zapekané šampiňóny s varenými zemiakmi a jahňací chrbát s kapustovými strapačkami.

Najoriginálnejšie svojou úpravou, chuťou i servírovaním na nás zapôsobil jahňací chrbát. Nakoniec, namiesto dezertu, sme neodolali ponuke ochutnať žabie stehienka na parížsky spôsob. V cestíčku obalené končatiny chutili s marhuľovo-ananásovým kompótom naozaj zaujímavo. Kto by však od mäsa tohto obojživelníka čakal čokoľvek exotické, bude sklamaný. Jeho chuť nám výrazne pripomínala jedného bežne rozšíreného operenca.

Hradná vináreň v nás nezanechala taký jednoznačný dojem, ako sme čakali. Napriek tomu ju môžeme zaradiť, na naše pomery, k reštauráciám vyššieho štandardu, o čom sme sa nakoniec presvedčili i v priestoroch, do ktorých aj hradní páni (a dámy) chodievajú sami.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie