Japonská Benihana ponúka dobre jedlo aj šou

8.3.2013
0
Japonská benihana ponúka dobre jedlo aj šou - benihana1
Páčil sa vám článok?

Z bývalej ortopedickej kliniky na Hlbokej ulici je dnes luxusný obytný dom s kanceláriami, obchodnými priestormi, reštauráciou, kaviarňou a relaxačným centrom. Práve tu sme objavili originálny gastronomický koncept - japonskú reštauráciu BENIHANA. Ako sme sa presvedčili, nie je to len o dobrom jedle, ale aj šou, ktorá jeho prípravu sprevádza.

Reštaurácia Benihana sa nachádza pod úrovňou ulice, interiér je zariadený v japonskom minimalistickom štýle. Centrom diania sú stoly teppanjaki, ktorých je tu desať. Okolo nich sa usadí najviac šesť hostí a kuchár priamo pred nimi pripravuje jedlo na oceľovom grile. Treba povedať, že príprava jedla v Benihane nie je len o grilovaní, ale je to aj skvelé predstavenie a zábava.

Reštaurácia je otvorená na obed od 12.00 do 15.00 h a večer od 18.00 do 22.30 h, resp. v piatok a v sobotu do 23.00 h. V nedeľu majú zatvorené. Rezervácia síce nie je podmienkou, ale odporúča sa objednať si stôl vopred, inak sa môže stať, že budete trochu dlhšie čakať. To sa stalo aj nám, takže odporúčame radšej vopred zavolať, aby mali pripravených dosť kuchárov a voľných stolov. Ak je pri niektorom stole voľné miesto, môže sa stať, že hostí usadia k iným hosťom. Pri jednom stole sa tak môžu zabaviť a najesť aj celkom neznámi ľudia.

V ponuke majú tradičnú cibuľovú polievku Benihana a miso polievku s morskou riasou a tofu (1,90 €), predjedlá a tempury, tradičné hibachi menu a špeciálne menu. Hibachi menu je päťchodové a pozostáva z cibuľovej alebo miso polievky, Benihana šalátu s dresingom z čerstvého zázvoru, z hibachi kreviet, hibachi zeleniny a dusenej ryže, japonského zeleného čaju a niektorého z hlavných jedál. Dali sme si hibachi kura s teriyaki omáčkou a hríbmi (14,20 €). Bolo to vynikajúce, rovnako ako dve špeciálne menu, ktoré sa od hibachi menu líši len výberom hlavných jedál, veľkosťou a mierne vyššími cenami. Kombinácia rib eye steaku a morského vlka s hríbmi Land and Sea (22,50 €) bola veľmi chutná, ako aj menu Seafood Palace, ktoré tvoria kráľovské krevety, tuniak, mušle sv. Jakuba, losos, kalmáre a hríby (25,90 €). K tomu ponúkajú dusenú ryžu (1,30 €), my sme si dali opekanú ryža so zeleninou (2,40 €) a opekanú ryžu s husacou pečeňou (4,90 €).

To, čo stváral s jednotlivými ingredienciami na teppanjaki filipínsky kuchár, sa azda ani nedá opísať. Pre lepší zážitok je nevyhnutné ovládať angličtinu, aj keď niektoré slová zvládnu kuchári aj po slovensky. Grilovanie v Benihana je totiž nielen teatrálne, ale aj náučné.

Okrem grilovaných jedál majú v ponuke aj tradičné sushi, ktoré nerobia priamo pred hosťami, ale pripravuje ho špeciálny kuchár na pracovnom stole uprostred reštaurácie.

Treba povedať, že návšteva reštaurácie Benihana netrvá krátko. Môže sa pretiahnuť aj na 2-3 hodiny. Ak sem chcete prísť, treba si rozhodne okrem stola rezervovať aj viacej času. Tento spôsob zážitkovej gastronómie si nás získal. Rovnako ako všetkých hostí, ktorí tu boli a mali sme možnosť sa ich spýtať na ich hodnotenie. Do Benihany sa určite nechodí každý deň, ale občas sem prísť, zabaviť sa a dobre sa najesť, sa rozhodne oplatí.

Naše hodnotenie: 5 hviezdičiek
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?