Starosloviensky pivovar s domácim pivom a bryndzou

12.10.2012
0
Páčil sa vám článok?

Na nedávnom staromestskom pivnom festivale dal o sebe vedieť aj STAROSLOVIENSKY PIVOVAR, ktorý len nedávno vznikol na Škultétyho ulici. Keďže tu nielen varia pivo, ale aj varia, boli zvedaví, ako to chutí v tejto pivovarskej reštaurácii.

Reštaurácia sa nachádza v zadnej časti Istropolisu, hneď vedľa Radošinského naivného divadla. Vstup do reštaurácie je riešený prehnitou lávkou s drevených dosiek, ktorá ústí na terasu z premočenej drevoštiepky. Chodiť tadiaľto nie je príjemné a už vonkoncom nie bezpečné.

Interiér je upravený v štýle stredovekého hradu, akurát hradby nie sú vonku, ale na stenách. Pôsobí to trochu gýčovo, navyše stredovek a starí Slovieni sú od seba poriadne vzdialení. „Dobový" je aj mobiliár - drevené stoličky s vysokými masívnymi operadlami však patria k tým najmenej pohodlným, aké možno nájsť v bratislavských reštauráciách. Na drevených stoloch je vždy len jeden jedálny lístok - obojstranná áštvorka zaliata vo fólii. Pokiaľ ste pri stole viacerí, buď si zoberiete z vedľajšieho stola alebo čakáte, kým sa dostanete na rad.

V jedálnom lístku ponúkajú Staroslovienske a Pivovarnícke menu. Na prvý pohľad vyzerajú obe poriadne pestré, pri dôkladnejšom pohľade sme však zistili, že počet jedál je taký veľký, pretože viaceré sú len variáciou. Napríklad v Staroslovienskom menu je až päť druhov halušiek - bryndzové, furmanské, salašnícke, pastierske, cigánske. Bryndzové a syrové špeciality sú, zdá sa, silnou stránkou reštaurácie, okrem piva a jedla tu ponúkajú na predaj bryndzu a syry priamo zo Zvolenskej Slatiny.

Z polievok sme si dali demikát, čiže bryndzovú polievku v bosniaku so slaninou a opečenou cibuľou (3,10 €). Nemáme s čím porovnávať, pretože demikát v bratislavských reštauráciách nevaria, ale tento bol veľmi dobrý. S obrovským bosniakom vydá aj za hlavné jedlo, na druhej strane je na škodu, že väčšina bosniakov končí v odpade. Určite by stálo za to ponúkať demikát aj na tanieri.

Ako chuťovky tu majú aj chlieb s masťou a cibuľkou (0,90 €, domáci chlieb s bryndzovou nátierkou a cibuľkou (4,20 €), ale aj lokšu plnenú bryndzou, smotanou a slaninou (2,50 €).

Z pivovarníckych chuťoviek sme ochutnali Jánošíkov hambáč, čiže pečený mletý hovädzí rezeň v domácej žemli s bryndzou, volským okom a opečenou cibuľkou (6,80 €). Treba povedať, že to bola porcia nie pre Jánošíka, ale pre vola. Nebolo to zlé, ale k pravému hambáču chýbala ešte nejaká kyslá uhorka či nakladaný baraní roh.

Z pivovarských špecialít sme si vybrali Piringerovú panvičku, čiže zmes rezancov z bravčovej krkovičky, plátkov klobásy, slaniny, cibule, paradajky, papriky a opekaných zemiakov so smotanou (5,80 €). Jedlo bolo trochu mastné a servírovanie na horúcej panvičke nie je najšťastnejšie, liatinová panvica udržuje teplo neprimerane dlho.

Zo staroslovienskych špecialít sme si dali vyprážanú parenicu s opekanými zemiakmi a tatárskou omáčkou (4,80 €). Parenica bola údená, čo bolo podľa nás na škodu - lahodnejšie by chutila, keby bola neúdená. Údenosť syra bola totiž zbytočne výrazná.

Celkovo sme boli milo prekvapení, že Starosloviensky pivovar stavil okrem domáceho piva aj na bryndzu a syry. Pochvalu si zaslúži už len za to byť iný.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?