Roma sa na taliansku kuchyňu len hrá
V dolnej časti Jozefskej ulice sa reštauráciam a krčmám nejako nedarí. V dome na čísle 19 už bola reštaurácia Moody´s, piváreň U Jozefa aj reštaurácia Apetit, ktorá sa sem presťahovala z Dunajskej ulice. Najnovšie tu je Pizzeria Ristorante ROMA, ktorá sa sem presťahovala z Rajskej ulice.
Reštaurácia sa nachádza na prízemí a v suteréne staršieho domu. Už pri vstupe nás zarazili výpary z kuchyne, ktorá je v podzemí a nemá zrejme dostatočné odvetranie, pretože vône a pachy sa derú po schodoch hore do celej reštaurácie.
V prednej časti je malý bar, niekoľko klubových kresielok a jedálenské stoly. Na oranžových stenách sú fotografie Talianska a obraz rímskeho Kolosea, na stoloch červené a zelené obrusy. Uprostred sú schody, ktoré vedú do podzemia, kde sú okrem kuchyne a toaliet aj ďalšie reštauračné priestory, ktoré však boli v čase našich návštev neprístupné.
Možno sme neprišli v ten správny čas, ale v oboch prípadoch sme boli v reštaurácii sami. Možno aj preto, že sme sa zámerne vyhli času obeda, keď tu ponúkajú obedové menu za 3 €. Boli sme totiž zvedaví najmä na to, aké špeciality ponúkajú á la carte, teda z jedálneho lístka. Keďže Roma je najmä pizzeria, v ponuke dominuje najmä pizza - narátali sme viac ako tri desiatky druhov. Okrem toho tu majú malé aj veľké šaláty, sedem druhov polievok pričom zeleninovú minestrone nemali dva dni za sebou. Ďalej majú v ponuke rizotá, špagety, makaróny, lasagne, plnené taštičky (tortellini), hovädziu roštenku, sviečkovú, bravčové, kuracie a ryby - všetky mäsá spravidla grilované.
Z polievok sme si dali paradajkovú a luskovú. Paradajková bola posypaná mäkkým strúhaným syrom, ktorý sa hneď nalepil na lyžicu. Taliani dávajú do nej parmezán a vedia prečo, nespráva sa totiž ako lacná slovenská tehla. V polievkach sme identifikovali kúsky sušenej mrkvy, čo je znakom, že aj tu namiesto soli a korenia dávajú prednosť univerzálnej vegete.
Paradajková bola zjavne pripravovaná zo sterilizovaných drvených paradajok, čo by ani tak nevadilo, ale bola navyše zahustená škrobom a pôsobila sklovito. Dala sa zjesť, ale nebol to žiadny gastronomický zážitok. Lusková bola podľa všetkého zo sterilizovaných fazuľových luskov, pretože boli úplne rozvarené.
Ako hlavné jedlo sme si dali grilovanú hovädziu roštenku s vajcom (9,30 €) a varenými zemiakmi (1,33 €) a lososa na víne (8,97 €) s opekanými zemiakmi (1,33 €). Roštenka bola dobrá, akurát obloha z listu ľadového šalátu a zmesi postrúhanej mrkvy, papriky, paradajky a jedného zrna sterilizovanej kukurice pôsobila nedôstojne. Varené zemiaky boli suché a drevité. Losos bol tiež suchý.
Pri druhej návšteve si kolega objednal špagety šéfkuchára (4,40 €) a po nich pizzu quattro stagioni (4,93 €). Nielenže čašníčka nevedela povedať, čo obsahujú špagety šéfkuchára, nebolo to uvedené ani v jedálnom lístku. Boli to špagety s akousi ťažko identifikovateľnou hmotou, kde sa dala identifikovať šunka, paradajkový pretlak a mrkva. Celé sa to lepilo a pôsobilo negustiózne. Štyri ročné obdobia mali na pizze reprezentovať šampiňóny, feferónky, šunka a saláma. Celé to bolo pod vrstvou roztopeného strúhaného syra. Možno pred dvadsiatimi rokmi by to slávilo úspech, dnes sú však nároky na pizzu aj v Bratislave vyššie. Vrcholom bolo, že špagety aj pizzu priniesla čašníčka naraz, aj keď si ich kolega objednal postupne.
Popoludní tu ponúkajú k jedlu malé pivo grátis, prvýkrát nám ho však riadne zaúčtovali, druhýkrát už nie. Celkovo sme boli z Pizzerie Ristorante Roma sklamaní. Dôvod sa sem vrátiť sme akosi nevedeli nájsť.
Naše hodnotenie: 1,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.