Slovenská bašta má maxi obedové menu

11.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Tentoraz sme sa ocitli v Petržalke na Úderníckej ulici na konečnej zastávke MHD Kúpalisko Matador. V objekte tunajšieho letného kúpaliska je nová reštaurácia SLOVENSKÁ BAŠTA. Napriek tomu, že sa leto už skončilo a je to trochu od ruky, novú reštauráciu si Bratislavčania našli.

Interiér je v štýle tradičnej slovenskej reštaurácie - drevené masívne stoly, stoličky a lavice. Vpravo je murovaný barový pult, hneď vedľa kuchyňa. Vľavo na stene je obrovská televízna obrazovka (to už podľa všetkého patrí k povinnej výbave reštaurácií), našťastie bez zvuku neruší. Oproti vchodu sú toalety, čo síce nepôsobí vkusne, ale zrejme iná dispozícia nebola. Na zadnej stene sú nad stolmi imitácie oblokov, na strope sú zdobené železné lustre a na stenách lampy. Na oknách do Úderníckej sú plátenné záclonky dotvárajú ilúziu slovenskej dedinskej krčmy.

Pri pohľade na ponuku jedál sme skoro spadli na zadok. Okrem tradičného jedálneho lístka s ponukou zhruba 30 jedál vrátane polievok, sme dostali denné obedové menu, kde bolo 23 hlavných jedál, 3 polievky a 6 jedál z rýb. S niečím takým sme sa v Bratislave ešte nestretli. Obedové menu ponúkajú od 11. hodiny až do vyčerpania jedál. Najviac zrejme idú tradičné jedál ako sviečková na smotane či španielsky vtáčik, ktoré už nemali. Väčšina jedál obedného maximenu stojí 5,95 €, bezmäsité 4,95 €. K tomu sú tri polievok po 1,70 €.

Z polievok sme ochutnali dve - slepačí vývar so zeleninou, mäsom a rezancami (1,70 €) a halászlé (1,70 €). Slepačia bola veľmi dobrá, nechýbalo mäso, akurát v nej bolo priveľa rezancov a mrkvy. Ocenili sme, že sa tu kuchár zaobišiel bez sušeného korenia. Halászlé bolo príliš číre, určite nebolo varené z troch druhov rýb (to by sme asi chceli priveľa) a bolo servírované príšerne horúce. Navyše nám polievku doniesli v nerezovom kotlíku, takže to chladlo pomaly.

Z obedného menu sme ochutnali viedenský surschnitzel so zemiakovým šalátom (5,95 €), ktorý bol iný tým, že mäso bolo marinované. Bol veľmi dobrý, akurát zemiakový šalát bol príliš studený a tak ako je neprípustné podávať k teplému jedlu studenú oblohu, ani príloha by nemala byť príliš studená. Je to nielen útok na zuby a žalúdok, ale aj na chute.

Podobný problém sme mali s heikom na mlynársky spôsob so zemiakovým šalátom (4,50 €) - aj v tomto prípade bola ryba vynikajúca, ale šalát nemal byť tak studený. V prípade vyprážaného čerstvého ovčie syra s tatárskou omáčkou a hranolčekmi (4,95 €) sme mali presne opačnú skúsenosť. Teplota syra bola primeraná, hranolčeky však boli horúce. Kým nám vychladli, syr bol studený. Špecialitou kuchára sú okrem iného bryndzové halušky s oravskou slaninou a smotanou (v obednom menu za 4,95 €, v jedálnom lístku za 5,50 €). Boli veľmi dobré, ale opäť - smotana príliš studená a po premiešaní zostali halušky vlažné.

Absolutórium si v Slovenskej bašte zaslúži špíz z bravčovej panenky v oravskej slanine so syrovou omáčkou (5,95 €) s opekanými zemiakmi (1,20 €). To bola fakt poriadna porcia a bolo to aj veľmi chutné. Navyše teplota mäsa aj zemiakov bola konečne porovnateľná.

V Slovenskej bašte veľmi dobre varia, mali by si však dať viac pozor na teplotu servírovaných jedál a tiež, aby k jednému stolu nenosili jedlá postupne, ale naraz. Sú totiž isté pravidlá, ktoré by mali platiť v každej dobre reštaurácií bez rozdielu.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?