Pod dubom uvaria asi naozaj všetko

7.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

V Petržalke na Starohájskej ulici neďaleko križovatky s Osuského je Reštaurácia POD DUBOM. Je tu síce už niekoľko rokov, my sme sa sem však dostali až teraz. Boli sme zvedaví, aké to tu je a najmä ako tu varia.

Reštauráciu sme skutočne našli podľa mohutného duba, ktorý rastie v tesnej blízkosti reštaurácie a rovnomennej pivárne zo strany Osuského ulice. Samotná budova má byť trochu nepodarenou replikou stodoly či dedinskej hospodárskej budovy. Hneď pri vstupe sú toalety, na ktorých sú však uzamknuté kabínky, lebo tam vraj chodili ľudia z ulice. Trochu nešťastné riešenie, takéto privítanie chuti do jedla veľmi nepridá.

Ďalej nasleduje drevenými latami obložený výčap, ktorý má byť odkazom na staré dedinské šenky. Vpravo je miestnosť pre nefajčiarov, kolmo vľavo fajčiarska časť. Z ulice aj v pomyselnom dvore objektu je terasa. Vidiecky charakter interiéru dopĺňa drevený obklad stien, stoly a stoličky z masívneho dreva, na stenách povešané staré drevené dedinské náradie, staré čižmy či konské chomúty. Na krove je dokonca položená stará drevená váha na vrecia s obilím.

Uprostred sú drevený fúrik s umelohmotnými kvetinami a kvetináče s umelými stromami a kríkmi. Niekomu sa to môže páčiť, pre iného to bude totálny gýč.

Nás však zaujímalo, ako chutí v tomto mestskom skanzene drevenej dediny. Už letmý pohľad do jedálneho lístka nám potvrdil, že tu nám uvaria naozaj všetko. Len si najskôr vybrať, pretože jedál tu ponúkajú požehnane. Osem polievok, 9 predjedál, 23 jedál z hydiny, 25 z mäsa (najmä bravčového), 20 bezmäsitých jedál a 3 z rýb. Pritom v ponuke nemajú len slovenské špeciality ako bryndzové halušky či pirohy, ale kuracie prsíčka a bravčové karé na čínsky spôsob s čínskou zeleninkou, sójovou omáčkou, kari korením a oblohou.

Z ôsmich polievok mali napokon iba tri - domácu slepačiu s rezancami (1,60 €), gulášovu (1,80 €) a brokolicovú (1,50 €). Kapustovú, paradajkovú, fazuľovú, cesnakovú, šampiňónovú nemali. V slepačej bolo najviac mrkvy, brokolicová bola varená najmä z hlúbov a chutila nepríjemne kyslo, gulášová bola akási riedka s kúskami zemiakov a šľachovitého mäsa. Žiadne kuchárske umenie, skôr len veľa muziky za málo peňazí.

Vybrať si z množstva jedál, ktoré Pod dubom ponúkajú, je fakt umenie. Našťastie mali všetko, čo sme si objednali - Utajené vykostené kuracie stehienko na prírodno s kuracími pečienkami, kečupom a oblohou (4,50 €), s varenými zemiakmi (1 €), Slovenskú pochúťku z restovanej kuracej pečene (nie pečienky), morčacieho a kuracieho soté v zemiakovej placke posypanej syrom s oblohou (6,90 €) a Bačovu nošu z bravčového karé plneného bryndzou a cesnakom vypraženého v trojobale s oblohou (5,90 €). Prečo kuchár kydá do kuracích pečienok kečup nám zostalo záhadou, nechýbal však ani v slovenskej pochúťke.

Slovenská pochúťka musí nasýtiť aj valacha - placka bola hrubá a veľká. Na rozdiel od dvoch tenučkých zemiakových placiek (1,50 €), ktoré sme si dali ako prílohu k Bačovej noši. V oboch prípadoch však v nich bolo veľa múky.

Osobitnou kapitolou je obloha - list šalátu, postrúhaná mrkva s citrónom, čerstvá paprika, rajčina, uhorka a postrúhaná kapusta. Tento guláš bol na každom tanieri, nepochybne nechýbal ani na čínskych špecialitách, ktoré sme nemali odvahu ochutnať.

V reštaurácii Pod dubom budú spokojní nenároční stravníci, ktorí kladú dôraz na nízku cenu a množstvo jedla. Tí, čo hľadajú kvalitu, pôjdu skôr inam alebo si radšej navaria doma.

Naše hodnotenie: 1,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?