Nová Sladovňa ponúka aj pečenú sviňu
Sladovňa na Sedlárskej ulici, ktorú sme navštívili pred dvomi rokmi, vlani síce skončila, koncept pivárne s domácou kuchyňou však pod tým istým názvom ožil vo dvore na Ventúrskej ulici. Boli sme zvedaví, v čom bude nová SLADOVŇA iná.
Interiér nás milo prekvapil - mobiliár nápadne pripomínal ten zo „starej" Sladovne, originálne však sú odhalené steny a klenbové stropy - pôvodné tehly a kamene zo 14. storočia dávajú tejto pivnej reštaurácii osobitý ráz. Sladovňa je dvojpodlažná - na poschodí sú priestranné toalety a miestnosť, ktorá je prístupná, ak je dole plno. V prednej časti je dlhý drevený barový pult s niekoľkými stolmi, vzadu dve miestnosti s obrovskými železnými lustram a drevenými stolmi a lavicami. Na dvore, kde je vstup do reštaurácie, sú stoly a lavice, ktoré patria v teplých dňoch k najvyťaženejším.
Oproti „starej" Sladovni je skromnejšia ponuka piva, ale aj jedál. Napriek tomu je z čoho si vybrať. Predjedlá, polievky, šaláty, pochúťky k pivu, špeciality Sladovne, hlavné jedlá a ako jedlo z gurmánskej panvičky Bryndzové halušky s restovanou slaninou (6,80 €).
Z predjedál sme si dali Grilovanú klobásu podávanú s horčicou, čerstvým chrenom a domácim chlebom (3,90 €). veľmi dobrá klobása, rovnako chutný čerstvý chlieb. Z polievok sme ochutnali Hovädzí vývar s domácimi rezancami, koreňovou zeleninou a mäsom (2,80 € ) a Domácu fazuľovú polievku s haluškami a klobásou (3,90 €). Keďže išlo o menšie porcie (0,25 l), cena sa nám zdala trochu prehnaná, aj keď chuťovo boli obe vynikajúce. Originálne bolo, že koreňová zelenina v hovädzej polievke bola tiež nakrájaná na rezance.
Štajerský šalát s vyprážanými kuracími kúskami, cherry paradajkami a preliaty tekvicovým olejom (5,80 €) bol síce chutný, akurát poldruha cherry paradajky sa nám zdalo trochu primálo.
Z hlavných jedál sme si dali Morčací špíz obaľovaný v tirolskej slanine podávaný s ružičkovým kelom a opekanými zemiakmi (8,90 €) a neoľutovali sme. Bolo to fakt veľmi dobré.
Potom nasledovali špeciality - Vyprážané býčie žľazy so zemiakovou kašou a domácim kapustovým šalátom (5,50 €), Španielsky vtáčik s dusenou ryžou (6,90 €) a Dusené teľacie líčka na šampiňónoch a červenom víne s domácou žemľovou knedľou (11,50 €). Vyprážané žľazy sme jedli prvýkrát a boli výnimočne chutné. Čašník nás presviedčal, že táto špecialita má najmä medzi mužmi veľký ohlas.
Španielskeho vtáčika sme veru dlho nestretli v žiadnej bratislavskej reštaurácie. Aj preto ho tu právom zaradili medzi špeciality. Veľmi dobrý. Sklamaním pre nás boli teľacie líčka. Nielenže sme na tanieri nenašli ani stopu po šampiňónoch, ale žemľové knedle boli na vrchu oschnuté, čo bolo neklamným znakom, že boli zohrievané v mikrovlnke.
Až na spomenuté výhrady sme sa v Sladovni cítili príjemne. Sedem druhov čapovaného piva uspokojí azda každého pivára, pečené prasiatko, ktoré pripravujú na dvore každý štvrtok a piatok možno uspokojí aj maškrtníkov.
Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičiek
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.