Babu ponúka pravú gruzínsku kuchyňu

4.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Namiesto reštaurácie Fusion je v hoteli Crown Plaza už nejaký ten čas gruzínska reštaurácia BABU. Je zo strany Obchodnej ulice s výhľadom na miniaturné Forum Romanum. Pred reštauráciou pribudla prekrytá terasa z dreveného masívu s otvoreným ohniskom a dymom, ktorý presne naviguje, kde sa varí.

Vzhľadom na dávne väzby by sa dalo očakávať, že prvú gruzínsku reštauráciu otvoria v Rači, ktorá mala kedysi intenzívnu družbu s rovnomennou gruzínskou osadou. Napokon sa Bratislavčania dočkali gruzínskej kuchyne v jednom z najlepších hotelov v meste.

Interiér je doplnený gruzínskymi gobelínmi, obrazmi a starožitnosťami.V bare nechýba gruzínske brandy (5,00 € / 0,04 l), v ponuke je aj legendárna minerálna voda Boržomi / Borjomi (2,50 € / 0,5 l).

Vstup do reštaurácie je z terasy, ale aj priamo z hotela. Po pravej strane je barový pult a za ním kuchyňa. Na konci baru je obrovský gril, ten však teraz nie je v prevádzke, pretože všetko sa griluje na pahrebe z dreveného uhlia na terase.

Kým vo vnútri je vzorovo prestreté, terasa má trochu iných charakter a namiesto bielych obrusov sú na stoloch pletené plastové prestierania.

Ako v každej reštaurácii, aj tu sme boli zvedaví najmä na to, aké špeciality tu ponúkajú. Tentoraz sme podľa očakávania narazili na gruzínsku reštauráciu s pravou gruzínskou kuchyňou a pravým gruzínskym kuchárom.

Z polievok sme si dali dve - hovädzí vývar s koriandrom, zemiakmi a mäsom Tbilisuri (3,00 €) a slepačí vývar s kuracími prsiami a vajíčkom Čichirtma (3,50 €). Obe boli skvelé - vňať z čerstvého koriandra a kôpru nechýbala ani v slepačej polievke a dodali chuti úplne iný rozmer. V oboch bolo dostatok mäsa, vajíčko v slepačej bolo rozvarené do stratena a polievka tak vôbec nepôsobila ako vývar.

Medzi hlavnými sú jedlá z bravčového, jahňacieho a hovädzieho mäsa, a to grilované a najmä dusené. Špeciálnou ponukou sú gruzínske šašliky na drevenom uhlí - z morčacích pŕs (10,0 €), z bravčovej panenky (12,0 €), teľací (20,0 €), jahňací (22,0 €), zeleninový (6,0 €), z jesetera (22,0 €). Ochutnali sme hneď dva - jahňací a z jesetera. Oba boli veľmi chutné, jahňací šašlik bol zo štyroch kusov kotliet s kosťou napichutných na šampure (šabli), v prípade jesetera išlo o dva väčšie kusy ryby. Chuťovo bolo mäso vynikajúce, najmä ryba nás však sklamala veľkosťou porcie. zaujala nás obloha, ktorú tvorili okrem šalátu vyrezávaním zdobené papriky a mrkva - pekný ukážka carvingu, až bola škoda zahryznúť do mrkvovej ruže. K obom mäsám bola čerstvá červená cibuľa s jadierkami granátového jablka. Šašliky ponúkajú s originálnymi omáčkami - dali sme si k rybe sme si dali omáčku z granátových jabĺk Našarapi (4,0 €), k jahňacine Paradajkovú s paprikou a korením (1,50 €).

Ako prílohu sme si dali Chačapuri, čo je koláč z kysnutého cesta plnený syrom. Vybrali sme si Imeretinsky s mozzarellou a fettou (8,0 €). Chačapuri je vynikajúce, pozor však na to, že jedna porcia je aj pre dvoch-troch ľudí.

Z hlavných jedál sme ochutnali ešte grilované bravčové rebrá s gruzínskymi koreninami Neknebi (9,0 €), čo vlastne ani neboli rebrá, ale iba jedno rebro s kusiskom mäsa. Veľmi chutné, grilované rebrá sú v našom chápaní však niečo úplne iné - veľa kostí a málo mäsa.

Na záver sme si ako dezert zvolili koláč z lístkového cesta plnený vanilkovým krémom Bagration ( 5,0 €).

Gruzínska reštaurácia Babu nás prekvapila cenami, ktoré vôbec neboli premrštené. Obedové menu tu síce nepodávajú, kto však chce spoznať chute gruzínskej kuchyne, vôbec ho to nevyjde extrémne draho. Pritom kvalita obsluhy a stolovania tu je prvotriedna.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?