La Lanterna svieti už aj na nábreží

13.5.2011
0
Páčil sa vám článok?

Po La Lanterne na Zámockej ulici otvoril bratislavský Talian Massimo Atanasio ďalšiu Italian Restaurant LA LANTERNA na nábreží v novom komplexe River Park. Po skúsenosti zo Zámockej ulice sme išli s tými najvyššími očakávaniami.

Pred reštauráciou je presklená terasa s výhľadom na promenádu a Dunaj, kto však nechce stolovať vo „výklade", dá iste prednosť originálnemu interiéru reštaurácie. Uprostred je dlhý barový pult, drevené stoly s bielymi obrusmi sú po obvode celej reštaurácie, väčšina je však v ľavej časti, kde je aj kuchyňa s výdajným oknom s mosadznými panvicami a kastrólmi, takže návštevník má bezprostredný kontakt s kuchárom.

Interiér je jednoduchý, ale vkusný. Na zadnej stene je veľká podsvietená fotografia večerného pohľadu na Neapol. Na protiľahlej stene sú dalšie fotografie tohto talianskeho prístavného mesta v drevených rámoch - opäť všetky efektne podsvietené. Jednoduché drevené stoličky navodzujú dojem talianskeho vidieka. Nad stolmi sú mosadzné lampy. Celkovo pôsobí interiér La Lantarny veľmi príjemne a doslova taliansky.

Na rozdiel od niektorých pseudotalianskych reštaurácií v meste, La Lanterna má pomerne skromný jedálny lístok. Šesť predjedál, štyri cestoviny ako primi piatti a štyri mäsové jedlá ako secondi piatti. K tomu šesť špecialít z grilu a jedenásť klasických a špeciálnych šalátov. Okrem toho pizze s paradajkovým základom (rosse), bez paradajkového základu (bianchi) a pizzové špeciality (dell´isola speciali).

Polievku sme v jedálnom lístku neobjavili žiadnu - každý deň však ponúkajú jednu čerstvú polievku dňa. Pri našich návštevách to boli rybacia polievka - zuppa di pesce (7 €) a jačmenná polievka - zuppa d´orzo (6 €). Jačmenná bola vlastne krúpová so zeleninou, obe však boli vynikajúce.

Z predjedál sme si dali Carpaccio di polipo - plátky chobotnice, šalát rukola, citrón, soľ, čierne korenie, petržlenová vňať (11 €). Veľmi chutné, na náš vkus možno trochu prislané. K tomu domáci chlebík (2 €) pečený v La Lanterne.

Z primi piatti sme si dali Spaghetti alla Carbonara - slaninka, vajíčko, čierne korenie, parmezán (7,50 €) a Penne all´Arrabbiata - paradajková omáčka, chilly, cesnak, petržlenová vňať (7,50 €). V podstate klasika talianskej kuchyne nechýba na jedálnom lístku žiadnej reštaurácie s talianskou kuchyňou. Aj tu však platí, že keď dvaja robia to isté, nie je to to isté. Obe jedlá boli vynikajúce, kuchári reštaurácií, ktoré sa hrajú na taliansku kuchyňu, sa sem môžu prísť učiť. Napríklad aj to, že alla Carbonara sa robí bez smotany a stojí to fakt za to.

Úplne nadšení sme boli z Teľacích plátkov na balzamikovom octe s grilovanou zeleninkou (24 €), ktoré tu pripravujú aj na víne alebo na citróne. Dva kusy jemných teľacích rezňov boli vynikajúce. Rovnako ako Kukuričné kuriatko na grile s opekanými zemiakmi (17 €) či Pizza Quattro Stagioni - paradajka, syr mozzarella, šampiňóny, artičoky, čierne olivy, dusená šunka (11,30 €).

Bolo by tiež hriechom nedať si čerstvú pražmu - Orata al Sale (30 €), ktorú mali v rámci dennej ponuky. Najmä ak ju pripraví a donesie na stôl sám Massimo. Napriek našej spokojnosti, každý deň nie je sviatok ani v La Lanterne. Pri jednej z návštev nám parmezán doniesli na stôl až keď sme dojedli cestoviny, chlieb až v polovici hlavného jedla. Pri ďalšej návšteve to však bolo v poriadku a nemali sme výhrady.

Z dezertov sme ochutnali z jedálneho lístka Tiramisu (8,50 €) a Čokoládovú bezlepkovú tortu s mandľami Torta Caprese (7 €) a dennej ponuky Cheesecake s rebarborou (7 €). Všetky tri boli vynikajúce, oslovila nás najmä čokoládová torta pripravená bez múky.

Celkovo nás La Lanterna by Massimo nesklamala. Zaradila sa k tomu najlepšiemu, čo v meste ponúka nielen talianska kuchyňa, ale gastronómia vôbec. Cenovo je to pochopiteľne niekde inde ako reštaurácie, ktoré žijú len z obedového menu. Tu však varia iba z čerstvých surovín a za kvalitu sa jednoducho platí. Dopriali by sme každému labužníkovi, aby sem aspoň raz zavítal.

Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?