V Bohemke sviečková nie je sviečková

15.4.2011
0
Páčil sa vám článok?

V Petržalke na terase obytného domu na Znievskej ulici sme objavili reštauráciu a kaviareň BOHEMKA. Napriek tomu, že niekomu môže evokovať klubový podnik pražských klokanov, je to reštaurácia s českou kuchyňou a českým pivom.

Bohemka má fajčiarsku a nefajčiarsku časť - obe sú však oddelené a majú samostatné vchody z terasy obytného domu. Tá fajčiarska je skôr bar či piváreň, nefajčiarska má charakter reštaurácie. Navštívili sme teda Bohemku, kde sa síce nefajčí, ale varí. A ako sa neskôr ukázalo, veľmi slušne.

Interiér je zariadený veľmi solídne a vkusne v kombinácii hnedej a krémovej. Tmavá plávajúca podlaha, tmavohnedé drevené stoly a kožou potiahnuté stoličky, na stenách visia čiernobiele fotografie niektorých českých miest. V zadnej časti sú pohodlné kreslá a pohovky s kaviarenskými stolíkmi. Chybičkou krásy je toaleta, ktorá podľa všetkého slúži aj návštevníkom fajčiarskej časti a ide sa tam cez kuchyňu.

Jedálny lístok nás prekvapil jednoduchosťou a vyhranenosťou na tradičnú českú kuchyňu. Od predjedál a polievok cez hotové jedlá, minútky od susedov, steaky a jedlá na grile, bezmäsité jedlá až po chuťovky k pivu a šaláty.

V ponuke majú štyri druhy polievok (vrátane polievky dňa), dali sme si dve - domácu fazuľovú s rezancami (1,80 €) a slepačiu s rezancami, mäsom a zeleninou (1,50 €). Klobúk dole, obe boli naozaj výborné, prívlastok domáce si zaslúžia obe. Vo fazuľovej boli nielen tradičné široké rezance, ale aj údené mäso a klobása - ako sa na poriadnu fazuľačku patrí. Slepačia nebola dochucovaná žiadnou vegetou - nechýbalo v nej mäso, varená mrkva a rezance.

Z hotových jedál sme si dali Sviečkovú na smotane s brusnicami a knedľou (4,60 €) a držkový perkelt s haluškami (4,- €). Boli sme zvedaví najmä na sviečkovú. Na naše sklamanie však mäso nebolo zo sviečkovice, ale išlo o hovädzie zadné. Na našu pripomienku, že to nebola sviečkovica, sme sa od kuchárky dozvedeli, že sviečková sa predsa nerobí zo sviečkovice. Samotný pôvod názvu Sviečková na smotane však svedčí o niečom inom. To, že niektoré gazdinky z ekonomických dôvodov nahrádzajú drahú sviečkovicu lacnejším hovädzím predným či zadným, je fakt, potom by však bolo vhodnejšie, aby sa nehovorilo o sviečkovej, ale o hovädzom na smotane. Ocenili sme výborné žemľové knedlíky (nie parené s kúskom žemle), poctivú mrkvovú omáčku, aj to hovädzie zadné bolo dobre uvarené. Ale sviečková to nebola. Na druhej strane, čo by sme chceli za 4,60 €, za to sa sviečková na smotane navariť asi nedá.

V Bohemke, ako v jednej z mála bratislavských reštaurácií, ponúkajú aj Cordon Bleu (5,30 €), teda žiadny Gordon Blue! Aj za to im patrí uznanie, že vedia, čo varia. Vyprážaný syr (4,20 €) s tatárskou omáčkou (0,80 €) a varenými zemiakmi (1,15 €) sa nám na túto lokalitu a v porovnaní s cenami hotových jedál zdal pridrahý.

Z Bohemky sme však odchádzali spokojní. Majú tu fakt poctivú domácu kuchyňu, aj keď zrejme podobne ako v mnohých petržalských domácnostiach, sviečková nie je sviečková.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?