Najväčší hmyzí hotel na Slovensku nájdete v Záhorskej Bystrici

20.6.2023
0

Zdroj: zahorskabystrica.sk

Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Záhorská Bystrica sa stala držiteľom certifikátu pre najväčší hmyzí hotel na Slovensku. Ten v nej vyrástol vďaka prvému nEKOnečne udržateľnému Kaufland detskému festivalu, ktorý sa konal pri príležitosti dňa detí v tunajšom športovom areáli.

Ako informuje mestská časť na svojom webe, najväčší slovenský hmyzí domček má rozmery 120 x 180 cm a výšku 206 cm. Symbolizuje dôležitosť podpory diverzity. Tento ustanovujúci slovenský rekord bol zaregistrovaný 4. júna 2023 a certifikát pre spoločnosť Kaufland a pre Záhorskú Bystricu odovzdal Igor Svítok, riaditeľ Knihy slovenských rekordov.

Hmyzí hotel je ideálny domček pre včely samotárky, čmeliaky, pestrice a iný hmyz, ktorí vyhľadávajú úkryty v medzerách, štrbinách, starom dreve či rôznych puklinách v stenách. Hmyzí hotel je pre ne bezpečné miesto a útočisko, ktoré tu nájdu.

Zdroj: zahorskabystrica.sk

Hmyzí domček v Záhorskej Bystrici. 

„Som rád, že Záhorská Bystrica získala aj takéto milé prvenstvo a môžeme sa pochváliť, že sme popri inováciách aj prví v takejto ekologickej aktivite,“ povedal starosta Jozef Krúpa. Pracovníci našej EKO čaty osadili na začiatku mesiaca aj menší hmyzí domček na rohu ulíc Hargašova a Štefana Majera, ktorý môžu, rovnako ako ten v areáli, obdivovať deti aj ich rodičia.

Po ekologickom festivale zostal popri rekordnom hmyzom domčeku v Záhorskej Bystrici aj pamätný strom – platan, ktorý bude pripomínať, že v Záhorskej Bystrici sa konal prvý ekologický festival na Slovensku.

(ms)

Páčil sa vám článok?