Zaskočení starostovia: Hygienik na poslednú chvíľu oznámil, že môžu otvárať školy

19.2.2021
0
Páčil sa vám článok?

Vo štvrtok poobede vydali starostovia štvrtého bratislavského okresu (Dúbravka, Karlova Ves, Devínska Nová Ves, Lamač, Záhorská Bystrica) rozhodnutie, že školy ani budúci týždeň neotvoria. V piatok poobede ich zaskočil mail od regionálneho hygienika, z ktorého vyplýva opačné odporučenie.

Ako na sociálnej sieti informoval starosta Dúbravky Martin Zaťovič, mail od regionálneho hygienika mu dorazil v piatok poobede, keď sa práve chystal vypnúť počítač. "...ale uvidel som svietiť dôležitý nový mail, z okresného úradu. Otvorím ho a čítam... Stanovisko pána S.D. povereného vykonávaním funkcie regionálneho hygienika... Prečítam si ho a pre istotu ešte raz, či som dobre pochopil, čo sa v ňom píše. Je piatok poobede a v texte sa píše, že základné a materské školy by sme mohli teoreticky otvoriť od pondelka. Je to vtip, či nejaká skúška?" opísal situáciu Zaťovič.

Ako dodal starosta, RÚVZ  žiadali o vyjadrenie ešte v stredu ráno, no odpoveď neprišla. A tak musel Zaťovič, ktorý dovtedy vysetľoval, prečo školy neotvoria, začať úradovať v piatok poobede nanovo. "Volám kolegom starostom, sú mierne povedané, rozhorčení. Opäť rokujem s pani riaditeľkami ZŠ a MŠ, odborom školstva, tlačovým oddelením... hľadáme možnosti, ako aspoň trochu pomôcť tým, ktorí majú záujem ísť do školy, aj keď termín vydania a doručenia považujem za viac ako nezodpovedný," vysvetlil starosta s tým, že  takéto stanovisko prišlo naozaj neskoro. Úrad, školy i rodičia sa totiž musia na otvorenie pripraviť. 

"Nikto z nás nie je na špagátiku. Nástup do školy si napríklad vyžaduje aj negatívny test... my už nevieme na víkend rozšíriť testovacie kapacity, teda ak by sa malo ísť do školy, čakajú na odberných miestach väčšie rady, nervozita... niektorí učitelia sa cez víkend očkujú. Ak budú mať vedľajšie účinky, kto bude učiť?" pýta sa Zaťovič.

A čo presne regionálny hygienik vo svojom stanovisku (celé ho nájdete tu) napísal? "Napriek tomu, že celoštátne platí 4. stupeň varovania, v okresoch s regionálnym bordovým stupňom (3. stupeň varovania) je možné mať v zmysle rozhodnutia ministra školstva SR, otvorené školy určených stupňov/ročníkov (vrátane škôl materských) - na základe odporúčania územne príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Vo všetkých okresoch Bratislavského kraja je t.č. platný 3. stupeň varovania, a preto v súčasnosti nie je z epidemiologického hľadiska (za predpokladu prísneho dodržiavania určených protiepidemických pravidiel) dôvod na plošné uzatvorenie škôl vybraných stupňov/ročníkov (vrátane škôl materských)," oznamuje regionálny hygienik Stanislav Duba.

"Je toto odporučenie alebo len konštatácia? Podľa mňa, ak raz napíše, že na základe odporúčania, tak by logicky malo byť niekde v texte...odporúčam. Ja to však nikde nevidím. Máme toto stanovisko brať za odporučenie alebo nie? Že by nás čakalo prekvapenie a cez víkend príde mail, kde nám pán regionálny hygienik niečo odporučí alebo...?" pýta sa na záver starosta.

V Dúbravke následne hľadali riešenie, ako pomôcť tým, ktorí do školy ísť chcú. Odporúčajú rodičom, ktorí majú záujem prihlásiť dieťa do školského klubu, aby kontaktovali svoju základnú školu. Ak to kapacitné a protiepidemické pravidlá umožnia, deti budú môcť navštevovať aspoň školské kluby.

(ms)

Páčil sa vám článok?