Zo studničky na cintoríne si spravili kúpalisko: Aj takýchto trúfalcov museli riešiť v bratislavskom pohrebníctve

18.10.2021

Zdroj: in

Páčil sa vám článok?

O tom, že vojnový pamätník Slavín si ignoranti zamieňajú za miesto na piknik, sme už písali. No asi by vám nenapadlo, že sa niekto príde na pietne miesto poumývať. Pred nadchádzajúcimi Dušičkami sme zisťovali, aké problémy riešili na cintorínoch v Bratislave, čo sa zlepšilo a aké služby môžete využiť.

Rozbité chodníky medzi hrobovými miestami, neupravené parkovisko, „jazero“ v okolí studničky, z ktorej si chcete nabrať vodu, ale tiež trúfalci, ktorí si zo studničiek urobili kúpalisko - to všetko by už malo byť na cintorínoch v správe pohrebníctva Marianum minulosťou. Vedúca oddelenia komunikácie a obchodu Katarína Šemberová vymenovala pre banoviny.sk viaceré realizácie, ktoré zveľadili a skultúrnili pietne miesta.

„Problém s neprispôsobivými občanmi, ktorí sa chodili kúpať do studničiek, sme mali na cintoríne Stará Vrakuňa. Vyriešili sme ho tak, že hlavný prívod vody sme urobili na kľúč, takže si ju môžu pustiť iba ľudia, ktorí majú v cintoríne hrobové, respektíve urnové miesto,“ vysvetlila Katarína Šemberová.

Jednoduché, i keď nie veľmi pohodlné riešenie, no dôležité je, že pomohlo. „Od ľudí máme pozitívne ohlasy a ´umývači´ sa tam už nezdržiavajú,“ doplnila.

Zdroj: (bn)

Na Slávičom údoli sa ľahšie zorientujete pri hľadaní hrobového miesta.

Na novšom cintoríne Vrakuňa, ktorý je však v bratislavskom Ružinove, sa pustili do rekonštrukcie starých chodníkov, k dnešnému dňu už majú štyri sektory nové chodníky.  „Urobili sme aj trativody v okolí studničiek, aby ľudia nestáli na vode, keď používajú studničku, a v blízkom čase pribudnú stojiská na triedený odpad,“ uviedla Katarína Šemberová. Ešte koncom minulého roka tu tiež osadili kiosk, kde si návštevníci môžu vyhľadať zosnulého, a aktuálne rekonštruujú dom smútku – mení sa strecha, okná a bude i nová fasáda. Aj na cintoríne Slávičie údolie pribudla informačná tabuľa – kiosk, vďaka ktorej sa ľahko zorientujete pri hľadaní hrobového miesta.

Zdroj: ac

​Požičať si môžete náradie aj vozík, ktorý vás dopraví k hrobovému miestu.

Investície išli takisto do zveľadenia Krematória: za posledné obdobie opravili a kompletne ozvučili terasu pri obradnej sieni, opravili príjazdovú cestu aj chodník k domu smútku a otvorili tiež pobočku pohrebnej služby, takže pohreb je možné vybaviť aj priamo tam. Na Martinskom cintoríne zas koncom minulého roka kompletne zrekonštruovali interiér aj exteriér domu smútku, pribudli tiež nové urnové miesta s kapacitou 144 urnových schránok.

Na cintoríne Lamač vyčistili a upravili parkovisko aj priestor vedľa cintorína od železnice, v Karlovej Vsi dokončili nový murovaný plot a vytvorili bezbariérový prístup na cintorín, v Rači zrekonštruovali hlavnú bránu a začali s rozširovaním cintorína a napokon v Rusovciach opravili vodovodné rozvody, vybudovali novú studničku, a zároveň opravili murované oplotenie cintorína.

Služby na cintorínoch, ktoré môžete využiť:

* Požičanie náradia (motyčka, hrable, krhla...): 0,50 €/ 1 kus

* Požičanie fúrika na 1 hodinu: 1 €

* Doručenie kytíc, vencov a ikebán k pohrebnému obradu alebo na hrobové miesto s možnosťou zapáliť sviečku alebo kahanec: cena je na vyžiadanie, keďže ide o individuálne požiadavky (píšte na kvetinarstvo@marianum.sk, alebo volajte 0910 991 459,

* Krematórium poskytuje bezplatný odvoz do urnového hája a k smútočným obradom.

* Toalety sú k dispozícii bezplatne počas otváracích hodín na všetkých veľkých cintorínoch.

(ac)

Páčil sa vám článok?