FOTO: Zúfalé mamičky a nezodpovední psičkári. Pre koho sú detské ihriská?

11.4.2019
Ihrisko Čiližská

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Na začiatku bola sťažnosť. Mamička z okolia Kríkovej ulice vo Vrakuni sa sťažovala na psičkára, ktorý svojho štvornohého zverenca necháva pokojne očúravať preliezačky. Boli sme sa teda pozrieť, v akom stave teda sú vrakunské detské ihriská a či tam namiesto detí nešantia psy. Pozrite si galériu.

Spomínané ihrisko na Kríkovej patrí k tým menším, je trávnaté, bez pieskoviska so zopár hracími prvkami, ktoré sú evidentne obnovené. Hoci tu platí zákazu vstupu so psom, v zásade sa niet čomu čudovať, že pes prebehne trávou a očúra stĺpik na preliezačke. To však nijako neospravedlňuje jeho pána (paničku), aby ho v okolí ihriska nechal pobehovať na voľno. „My sme tu len náhodou,“ povedala nám mamička, ktorá tu bola so svojím dvojročným synom. Chodíme viac na ihrisko na Rajeckú. Tam je vždy dosť detí, veľa hračiek, takže je tam veselšie. A tým, že na ihrisku vlastne vždy niekto je, tak tam ani psičkári nechodia.“ Pochválila mestskú časť za to, že sa o detské ihriská stará. Aj naposledy, keď vietor doslova vyfúkal piesok z pieskoviska práve na Rajeckej, tak ho promptne doplnili. Na tomto ihrisku bolo naozaj veľa detí. Pieskovisko je tu oplotené, ostatné hracie prvky sú ale voľne postavené na okolitej ploche.  

Starostlivosť o ihriská si pochvaľovala aj ďalšia mamička, ktorú sme stretli na Poľnohospdárskej. Mestská časť vrakunské ihriská postupne renovuje a informuje o tom svojich obyvateľov. Toto ihrisko je evidentne udržiavané a hoci je v jeho susedstve krízové centrum pre mládež, dozvedeli sme sa, že na ihrisko nechodia, ani večer tu nerobia hluk, nie sú tu žiadne pohodené injekčné striekačky. Neporiadok na chodníku si tiež na naliehanie obyvateľov odpratali. V decentnej vzdialenosti od ihriska pobehoval pes, no evidentne si na ihrisko netrúfol a exkrementy po ňom panička okamžite pozbierala do vrecúška. „Ale máme suseda, ktorého pes pravidelne na ihrisku čurá na stĺpiky preliezačiek,“ dozvedeli sme sa od mamičky.

Na Slatinskej je pod hracími prvkami pre staršie deti mäkký povrch, takže sa tu určite nikto nezraní. Menšie deti majú k dispozícii pieskovisko a „svoje“ preliezačky a hojdačky. K dispozícii sú aj stojany na menšie bicykle. Mäkký povrch pod hracími prvkami sme našli aj na ihrisku na Čiližskej ulici. Okrem toho tu je veľké pieskovisko, v ktorom je šmykľávka a preliezačky. Stopy po psoch sme tu nenašli.

Okrem týchto funkčných ihrísk sme na Rajeckej našli aj jedno zarastené trávou, s dožívajúcimi hracími prvkami a basketbalovým ihriskom, ktoré ale evidentne nikto nevyužíva. Čo sa ale zachovalo, je tabuľa s pravidlami, ktoré na detskom ihrisku treba dodržiavať. Hoci je tu výrazný nápis Zákaz vstupu psov, vieme si predstaviť, že sa tu vyšantia najmä oni.  

Vo Vrakuni  je v súčasnosti 24 detských ihrísk. „Každý rok ich čistíme a vymieňame piesok v pieskoviskách. Hracie prvky, ktoré boli inštalované pri budovaní ihrísk, postupne vymieňame tak, aby spĺňali súčasné bezpečnostné predpisy.

Každoročne dopĺňame ihriská novými prvkami, v závislosti od vyčlenených finančných prostriedkov. Na Hnileckej ulici je vybudované nove multifunkčné ihrisko s hokejbalovým, dopravným, basketbalovým a futbalovým ihriskom. Je tam aj pingpongový stôl a hracie a prvky pre deti a fit prvky pre dospelých,“ povedala nám Henrieta Dvorská z miestneho úradu.

(sv)

 

Páčil sa vám článok?